Търговско дружество има намерение да подпише договор за получаване на правата за производство и продажби на продукцията на „София-БТ” АД.

Това заявяват браншовите организации към синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа”, които започнаха собствено разследване и подкрепиха протестите на работниците от софийската фабрика при обявяването на закриването й.

Според информацията, с която разполагат синдикатите, заинтересованото търговско дружество ще предостави за ползване цигарената фабрика „София-БТ” АД на франчайзинг; готово е да поема цялото управление, производство и реализицаия на продукцията, носеща търговските марки, като така ще се възстанови работата на целия персонал във фабриката.

В позицията, разпространена и до медиите, от синдикалните организации призовават министърът на икономиката Божидар Лукарски да вземе участие в преговорите между ръководствата на „София-БТ”АД и Холдинга, кандидата за наемане, като по този начин се ангажира за по-бързото разрешаване и намиране на конкретни решения „София-БТ” да работи.

Браншовите структури алармират, че ескалира социалното напрежение в над четиристотинте пуснати в принудителен престой работещи в дружеството, като допълнителен факт е и, че в момента мениджърски екип на „Булгартабак-Холдинг” АД е нелегитимен. Това е в резултат на отказа за вписване в Търговския регистър на ръководството, излъчено на събранието на акционерите, което се проведе на 31 март 2016 год. по време на протестите на работниците и служителите от цигарената фабрика в София.