Със специален камион "Софийска вода" прочиства канализацията в столицата. Основната му задача е да събира натрупаната утайка от каналите, която затруднява проводимостта. Камионът пречиства водата и я използва многократно за почистване на канализацията. Само за 1 час машината може да изпомпи 2600 куб. м вода - колкото съдържанието на олимпийски басейн.

Камионът работи вече около два месеца, а операторът е вложил близо 1 милион лева.

"Водата, която се изтегля от канала, се филтрира, използва се за почистването на самия канал, връща се обратно и този цикъл продължава, докато цялата цистерна се запълни с утайка", обясни Георги Христов, мениджър проекти към "Канализация" по време на представянето на камиона пред журналисти.

Компанията "Софийска вода" ще инвестира 50 милиона лева във ВиК мрежата на София до края на годината. 14 милиона лева от тях ще бъдат вложени в канализацията на града, съобщи изпълнителният директор на компанията Васил Тренев.

Ще се работи по обекти в Симеоново, Орландовци и централната част на столицата. Инвестициите са насочени предимно към канализацията, тъй като там са най-сериозните нужди.

От "Софийска вода" обявиха, че тази година предвидените средства за подобряване на ВиК мрежата на столицата са по-големи от обичайното. Столична община кандидатства по европейски проект за подобряване на ВиК мрежата, а предвидените инвестиции са около 400 милиона лева. Средствата ще бъдат вложени основно в разширяване на канализацията на града.

За цялостната модернизация на ВиК мрежата на София обаче са необходими около 1 милиард лева, а самият процес ще отнеме няколко години.