Съгласно закона за гражданското въздухоплаване на 4-ри авиокомпании се отнема разрешителното за извършване на дейност.

Без свидетелство за авиационен оператор остават Ер София, Брайт авиейшън сървисиз, Скорпион ер и Вега. Аргумент за спирането на дейността им е сериозно отклонение от изискванията за безопасност, съобщават от Министерство на транспорта. 

След приемането на страната в Европейския съюз в България са валидни изискванията на съюза за безопасност на въздушните полети. Припомняме самолетите на българската товарна и селскостопанска авиация не летят от 28 март в Европейския съюз.

Също заради непокриване на изискванията за безопасност след направена проверка са наложени ограничения на още две компании: Ер Скорпио ще може да извършва специализирани авиационни работи - летателно обучение, но ще трябва да приведе останалата част от дейността си в съгласие с изискванията.

Авиокомпания „Хели ер" продължава да лети, но разрешителното й важи само за страни извън ЕС.

В съобщението на министерството се посочва, че ограниченията се налагат след извършена проверка. Компаниите са били обект на особен надзор от страна на Европейската агенция безопасност - ЕАСА и Главна дирекция Гражданската въздухоплавателна администрация (ГД ГВА).

Също така се отбелязва, че авиокомпаниите са били уведомени за предстоящите мерки на няколко съвместни работни срещи, включително и с министъра на транспорта Петър Мутафчиев, в присъствието на представители на МС, представители на министъра по европейските въпроси и ГД ГВА, както и на работна среща по искане на КНСБ и служители на каргокомпаниите.