Близо половината от компаниите, наели работници и служители непосредствено след завършване на средно или висше образование, установяват пропуски в тяхната подготовка. Това показват данните от анализ на Института за пазарна икономика, подготвен специално за Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

В 70% от фирмите се констатира сериозен дефицит в професионалните знания и умения на заетите. Констатират се известни различия по отношение на завършилите средно и висше образование, като недостигът на знания и умения е по-висок при тези, завършили средно образование. В близо половината от случаите - 47,3%, се констатира недостиг на знания и умения у служителите, наети непосредствено след завършване на образование. В някои случаи твърде високата честота на идентифицираните дефицити в знания и умения на новозавършилите се превръща в бариера пред наемането им на работа.

София – лидер в информационните технологии и аутсорсинга

София – лидер в информационните технологии и аутсорсинга

В столицата се произвежда около 40 % от БВП на страната

Данните от проучване от 2015 г. показват, че 40% от работодателите, които са готови да разкриват работни места, се нуждаят именно от лица със средно образование, професионално образование. Най-търсени професии с такова образование са строителни работници - 19 605 работни места; персонал, зает в сферата на персоналните услуги - 9628 работни места; металурзи, машиностроители и сродни на тях работещи занаятчии - 5521 работни места.

Данните на НСИ и Евростат сочат недостиг на кадри в сферата на индустрията, където са необходими именно кадри със средно професионално образование. Традиционно за последните години най-голям е делът на фирмите в сектора на промишлеността, които посочват необходимостта от подготвени кадри като фактор, затрудняващ дейността им - 15%. 14% са фирмите в сферата на строителството и търговията и под 8% в сектора на услугите.

София се характеризира с относително млада и високо образована работна сила, като и с най-добрите демографски тенденции в страната. Столицата е една от шестте области, в които заселващите се са повече от изселващите се. В резултат от това столицата не само продължава да концентрира все по-голяма част от икономическата дейност, но и все по-голям дял от населението на страната.

София концентрира също висококвалифицираното население. Докато в страната делът на населението с висше образование е 28%, в столицата той е почти двойно по-висок - 50%. Най-висок остава делът на заетите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - над 180 000 или една четвърт от заетостта в столицата. В транспорта, складирането и пощите, както и в преработващата промишленост работят около 70 000 души. Наблюдава се сериозен ръст на работните места в IT-индустрията.

Според данни на Института за пазарна икономика от 2014 г. специалистите с професионална квалификация са с по-висока икономическа активност и по-висока заетост от общо завършилите средно образование. Те работят сравнително високоплатени и високопродуктивни сектори на икономика, като разликата в заплащането в някои сектори достига 50%. Според проучването, изготвено за Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, на човек от населението в столицата се падат над 9000 евро чужди инвестиции, което три пъти повече от средното за страната.