Започна мегазаседанието на 4 парламентарни комисии, които обсъждат 3 проектобюджета.

В зала „Изток" на НС съвместно заседават бюджетната парламентарна комисия, комисията по енергетика и туризъм, социалната комисия и комисията по здравеопазване.

Те трябва да обсъдят бюджета за следващата година, бюджета на НЗОК и бюджета на държавното обществено осигуряване.

На заседанието присъстват вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов, социалният министър Тотю Младенов, икономическият министър Трайчо Трайков, шефката на НОИ Христина Митрева, шефката на здравната каса Нели Нешева, председателят на БНБ Иван Искров, представители на синдикати и БЛС.

Още преди началото на заседанието червеният депутат Румен Овчаров възропта срещу - по думите му - „това безпрецедентно стълпотворение на депутати и бюджети".

Според него резултатът от това мегазаседание е, че тези 3 бюджета няма да бъдат обсъдени както трябва и настоя заседанието да се раздели - здравната и социалната комисия да заседават заедно и да обсъдят ресорните им бюджети, а икономическата и бюджетната комисии да заседават отделно.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че целта на днешното заседание е да се обсъдят проблемите и да се вземат общи решения. Освен това според нея трите бюджета са взаимно свързани. Очаквано, предложението на Румен Овчаров беше отхвърлено от мнозинството.

Мая Манолова от БСП посочи, че няма смисъл от подобно сливане на заседанията на тези комисии, тъй като в компетенцията на социалната комисия не влиза да обсъжда бюджета на НЗОК, както не е в компетенцията на здравната комисия да обсъжда бюджета на ДОО.

Как всички комисии ще участват ефективно в дебата?", попита Манолова.
Макрорамката за следващата година бе представена от финансовия министър Симеон Дянков. „Бюджет 2011 е бюджетът на стабилността", заяви той и обясни, че фокусът му е отново върху разходите.

Предвижданият ръст следващата година е в размер на 3,6%. „Основната фискална цел е връщане на бюджетния дефицит в 3-процентната рамка", каза още Дянков.
Не намаляваме заплати и пенсии", похвали се още финансовият министър. Той призна, че предизвикателство и за следващата година остава събираемостта.

Преди Нели Нешева да представи бюджета на НЗОК, червената депутатка Мая Манолова отново „разбуни духовете". „И трите бюджета ли ще гледаме едновременно?", попита социалистката.
Не виждам какъв е проблемът", отговори шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Това не е сериозно. Няма логика депутатите от комисията по икономика и енергетика да слушат бюджета на НЗОК", отговори й Манолова.

Възражението й обаче не мина. Шефката на здравната каса Нешева посочи, че бюджетът на НЗОК за следващата година ще бъде балансиран.

Христина Митрева от своя страна обясни пред депутатите от четирите комисии, че увеличаването на пенсионната вноска с 1,8% ще доведе до 377 млн. лв. повече приходи в бюджета на ДОО, а увеличаването на минималните осигурителни прагове с 5,6% ще доведе до 110 млн. лв. повече.