Три площадки за хеликоптери и най-дългият пътен тунел в Европа ще бъдат изградени по трасето на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на форум, провел се в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия днес.

Министърът посочи, че те ще служат за реакция при извънредни и аварийни ситуации в някой от двата големи тунела, които се предвижда да бъдат изградени в 65-километровия участък Благоевград - Сандански.

Проектната скорост на трасето ще е 120 км, но от фирмата-изпълнител на проекта заявиха, че магистралата фактически ще допуска движение със скорости от 130 км в час.
Още в самото начало на презентацията си Терзиева заяви, че Лот 3 може да остане недофинансиран от европейските средства, тъй като за изграждането му са необходими 1.7 млрд. лв. или толкова, колкото са предвидени за всички нови пътища за периода 2014 - 2020 г.

Три участъка и два тунела

Трасето е разделено на три участъка, каза още регионалният министър. Първият ще е от границата на Благоевград до Кресненското дефиле и ще е с дължина около 21 км. Два километра от тях ще бъдат тунел с по две ленти във всяка посока. Името на съоръжението ще е "Железница". Цената на изпълнението ще бъде около 350 млн. лева общо за пътната и тунелната части.

Вторият подучастък е най-предизвикателният, защото в него ще бъде изграден тунел с обща дължина от 15.35 км. Това е най-голямото пътно тунелно съоръжение в Европа и второто в света, заяви Терзиева. В участъка се предвижда и изграждането на около 7 км. магистрален път. Тунелното съоръжение ще струва около 1.1 млрд. лв., като се предвижда заради екологични изисквания то да бъде вкопано на 30 метра в земята.

Третият участък няма да има тунели, като неговата дължина ще бъде около 23 км, а по дължината му ще има няколко надлеза и подлеза. Сумата за неговото изграждане е около 300 млн. лв.

Без такси за магистралата

Терзиева заяви, че търговете за възлагане на строителството ще започнат в средата на тази година и ще продължат до началото на следващата. Последен на търг се очаква да бъде предложен 2-километровият тунел „Железница" поради сложността на проектирането в участъка, допълни регионалният министър.

Тя беше също така категорична, че не се предвиждат пътни такси за новата магистрала.

Терзиева каза още, че по трасето ще бъдат предвидени няколко места за отдих, на които ще има обичайните крайпътни обекти - бензиностанции, заведения и др.

Преди форума министър Терзиева говори пред журналисти относно проблемите в наскоро пуснатите участъци на АМ Струма.
Припомняме, че само 7 месеца след пускането си в експлоатация, отсечката между Долна Диканя и Дупница поддаде под напора на мартенските дъждове.
По думите на шефа на МРР, проблемът е свличане на банкет, който не представлява проблем за безопасността на движението и ще бъде отстранен веднага щом времето позволи това. Тя допълни още че всеки месец се свиква сформиран от нея съвет към МРР, който да докладва за състоянието на пътищата, които в момента са в гаранция.