Постигнахме обединение с всички със съвместни усилия българските местни производители да получат достъп в магазините. Новината съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на големите търговски вериги.

Настоящата криза и пандемия ни принуждава да вземем бързи и ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари. Трябва да се минимизира изхвърлянето на храна и да оцелеят нашите фермери в най-уязвимите сектори, настоя Танева.

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Няма основание за оскъпяване на стоките.

Няма нито една изключена верига от познатите на всеки един потребител от постановлението. Краткосрочните мерки са за това как да се намали щетата от намалената реализация на продуктите и да се вкара в действие целият набор от мерки, който би позволил на фермерите да не фалират, обясни земеделският министър.

На сектор "Растениевъдство" също трябва да бъдат изложени продуктите. Предоставено е възможност секторите "Плод и зеленчук" да получат авансово под формата на кредит с ниска лихва 75% от обвързаната си подкрепа с цел да продължат производството си. "Всичко рано или късно трябва да започне в обичайния си ритъм след излизането от карантината", настоя Танева.

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Десислава Танева отсече, че не приема подаяния

Няма основание за оскъпяване на стоките.

"Аз война не водя с никого. Който иска с мен да води или да не води война", каза Танева в отговор на въпрос дали е приключила войната между нея и търговските вериги. Всичко се променя всеки ден, всяка държава налага решения с цел да спаси народа си и да омекоти удара, подчерта тя. Не ставало въпрос за война, а да се даде свободата като маркетингов подход на търговските вериги с къс канал да доставят българското производство. В такива кризи най-богатите следва да загубят най-много. Опитваме се да направим, така че да оцелеем, каза още земеделският министър.

За всяка област в страната има подготвени регистри с производство на българската продукция. За търговците е важно, когато стоката е в сезон, тя да се купува в България. "Хората търсят домати при домати, а ако ние отделим на друго място плодовете и зеленчуците, значи да сложим в ниша стоките. За нас българските стоки са на първо място", увериха и от Сдружението за модерна търговия.

"Категорично всеки оператор по списъци е свободен да договаря по начин, обем и условия стоките", каза земеделският министър в отговор на журналистически въпрос. Ние имаме близо 100 00 фермери, от които 16 000 произвеждат плодове и зеленчуци, отчете Танева.

Няма как някой да си мисли, че това е единственото спасение в кризата - основното остава достъпът до българския потребител, но изборът си е негов какво да консумира, каза още Десислава Танева.

Българските продукти нямало да повишат цените в хипермаркетите

Българските продукти нямало да повишат цените в хипермаркетите

Твърденията на магазините били манипулативни

Милена Драгийска, управител на "Лидл България" посочи, че не само са се обединили около работещи мерки за българските производители, но и за общо разбиране по разумен и смислен начин да бъде подпомогнат българският производител. В кризисна ситуация трябва да се отворят канали и мерки, които да разрешат комплексния проблем на производителите, обясни Драгийска.

За това собствениците на магазините и производителите представили на премиера допълнителни мерки за финансиране и улесняване на логистиката, за да се предложи местна българска продукция.

Производителите могат да са спокойни, тъй като могат да бъдат убедени, че подкрепата е важна. Поискали сме от земеделското министерство да скъсят пътя на комуникацията, за да може по места да се помогне, каза Драгийска. "Заставаме категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% суровина, която да се вложи в млечните продукти.

Драгийска посочи обаче, че ограничаването на асортимента, може да доведе до реципрочни мерки за износ на български продукти към останалите държави, където веригите са представени. Търговците настояват да се запази крехкият баланс между български производител и нуждите на хората.

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, увери, че подкрепят българското производство и ще продължават да поставят на рафтовете на техните магазини качествена българска продукция. Те разбират колко тежки времена престоят и българските производители ще намерят място в магазините.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията

"Изборът е на българския потребител." Затова той призова, ако искат, хората да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е отговорен избор и мъдрото решение, което разрешава проблемите в сектора в много други страни. Ние предлагаме да бъдем умни и предлагаме доброволни мерки, които разрешават проблемите краткосрочно, средносрочно и дългосрочно, за да може българското производство да излезе много по-силен", подчерта Матеев. Какви точно са предложенията не стана ясно.

Георги Гърневски от "Метро" напомни, че с помощта на земеделското министерство още от 2016 г. била започната програма за работа с малките производители. Не е време за напрежение, не е време за спорове и тежки дискусии, а сега просто трябва да се обединим. Всички са в трудно положение, за да сме от полза за цялото общество - производители, клиенти и търговци, изтъкна Гърневски.

Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бързия път до магазините, настоя Гърневски и посочи, че е уточнено кое може да помогне. "Да помогнем на малките животновъди да си продадат млякото, да помогнем на българските салати вътре в търговските обекти, да бъдем в полза на обществото", призова той.

 БТПП не харесва мерките за родни щандове по магазините

БТПП не харесва мерките за родни щандове по магазините

Танева остана категорична, че позицията на търговците е спекулация

До 31 декември търговските вериги са готови да спазват мярката за българска стока в магазините. Трябва да бъдем адекватни на ситуацията, настоя Милена Драгийска. От Сдружение за модерна търговия заявиха, че когато изтече постановлението в края на годината, те ще продължат да работят с българските производители.

Биопроизводителите се надяват, че вече ще имат достъп до щанда

Биопроизводителите се надяват, че вече ще имат достъп до щанда

95% от българската биопродукция се изнася