Не биха настъпили някакви сътресения на финансовото състояние на топлофикационните дружества от намалението на цената на парното за битовите потребители и бизнеса. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й намалението на цената на природния газ безпрецедентно доведе до намаление на цената на парното за битовите потребители и бизнеса.

За да бъдем сигурни, как хората ще получат положителен ефект, разписахме в закона много ясни разпоредби. За абонатите, които отчитат сметките си на годишна база, намалението ще се случи с изравнителната сметка. Ако заплащаме сметките си на реален отчет с първата възможна фактура, ще бъде показан размерът на намалението, увери енергийния министър.

С изплащането на парите в кеш ще отнеме много време, ресурс и ще затрудни както клиентите, така и топлофикационните дружества. Най-добрият вариант е с прихващането на сметките, подчерта Теменужка Петкова.

Тя определи като комуникационен проблем разминаванията за цената на топлинната енергия. Няма основания хората да се притесняват за това, че ще има покачване на цената на топлинната енергия на 22%, увери енергийният министър.

Борисов очаква хубава карикатура от олигарсите, че връща на народа 1,5 млрд. лв
Обновена

Борисов очаква хубава карикатура от олигарсите, че връща на народа 1,5 млрд. лв

По думите му затова ги мразели

КЕВР е компетентният орган, който трябва да излезе с финално решение. Няма причини за покачване цената на електрическата енергия, според Теменужка Петкова.

Настоящият състав на КЕВР се включи в регулирането на енергийната система в много труден момент. Секторът е стабилен и това се дължи на ценовите решения, отчете Теменужка Петкова.

КЕВР, в рамките си на този си състав и мандат, се справи добре и допринесе за енергетиката на България да бъде в добро финансово състояние. Ние сме работили добре с КЕВР, те са независим орган и изпълнителната власт не може да има никакви претенции, даде да се разбере тя.

Теменужка Петкова очаква през месец юли да стане ясен окончателният състав на КЕВР.

"Поне ще има нормална, реална цена. Когато има по-голяма конкуренция на пазара с горивата, е нормално да има по-добри условия за потребителите".

До юни връщат надвзетите пари за газ

До юни връщат надвзетите пари за газ

Цената на тока не е политическо решение, каза още Петкова

Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира идеята на държавата за създаването на държавна петролна бензиностация.

По думите й това е добра идея, с възможност да има още един участник на пазара, което е в интерес на потребителите. Нашата цел и стремеж е на пазара да има повече участници и конкуренция. Когато има такава, тогава неизбежно всичко това е в интерес на потребителите, допълни Теменужка Петкова.

Тя призна, че с кризата от коронавируса са се забавили част от енергийните проекти - Балкански поток, процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и интерконекторът Гърция - България. Кризата с коронавируса забави този процес, но не сме спрели комуникацията с петте компании за АЕЦ "Белене", каза още Теменужка Петкова.

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

Премиерът щял да обсъди смяна

Оборудването на енергийния проект ще бъде изцяло българско и няма проблем с неговото съхранение. Всички опити да се насаждат страхове със сеизмичния район, където се намира площадката за изграждането на АЕЦ "Белене", са неоснователни, подчерта тя.

Запитана дали ще бъде избран нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Петкова посочи, че правомощията за това са на Народното събрание.