Колко ще плащаме за ток ще стане ясно след приемането на промените в Закона за енергетиката. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, предаде money.bg.

Припомняме, че със законодателни промени се очаква да бъдат променени правилата за изкупуване на електроенергия от когенерации, заводски централи и възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Промените се очаква да бъдат гласувани до няколко седмици от Народното събрание. Друг сигнал, който се очаква, е резултатът от хода на преговорите между Националната електрическа компания /НЕК/ и американските електроцентрали в Маришкия басейн.

Какви точно ще са новите цени Тодорова отново не пожела да конкретизира. Тя намекна, че може да не е на своя пост след промените, тъй като каза, че "след това може да питате друг".

Председателят на държавния регулатор заяви, че ДКЕВР е започнала проверка по сигнал и във връзка със протестите на жителите на с. Лозен, които през уикенд блокираха за кратко Околовръстното шосе на София, гневни от влошеното качество на електроенергията, заради което има счупени доста електродомакински уреди.