Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) официално е приел искането на България да бъде призната за държава, прилагаща насоките за държавните предприятия.

Това стана ясно по време на представянето на доклада на ОИСР за корпоративно управление на държавните предприятия в България в Министерски съвет.

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, откри сесията, като посочи, че чрез законодателството България вече е направила първите стъпки.

"България е давана за пример като кандидат-членка в IREM - 2 и в ОИСР", каза зам.-министърът.

"Доказахме, че можем да бъдем лидер по линия на макроикономически растеж, предвижда се той да стане 3.1%. България се оказа фактор по кредитен рейтинг, както и лидер по показател държавен дълг, отнесен към БВП, което ни отрежда трето място по финансова стабилност в Европа", каза Лъчезар Борисов.

По думите му след години трябва да станем номер 1.

Зам.-министърът на финансите посочи, че днес сутринта е имало среща с експертите и те са били изненадани как може да се свърши такава работа за 9 месеца. Експертите от ЕК и ОИСР са оценили добре дори решението на Министерски съвет от сутринта за създаване на държавен ВиК холдинг.

Ханс Кристенсън, представител на ОИСР, който е в България, обясни, че е свършена много работа и благодари на трите министерства - на финансите, икономиката и регионалното развитие и благоустройството.

Той посочи, че се отправят препоръки и съвети към България, за да стане член на ОИСР.

Насоките на ОИСР са насочени към модела за управление на държавните предприятия

  1. Прозрачност и оповестяване, като няма задължение държавните предприятия да следват модела на частни дружества
  1. Разделения на правомощията на властта. Правителството трябва да отговаря за мониторинг за държавните предприятия за тяхната печалба и представяне, но това кара ОИСР да насърчи създаването на централизирано звено за координация и това е хоризонтално разделение между функциите на контрол и собственост.

Проектът има два стълба - оценка на сектора на държавните предприятия и подкрепа при разработването на правната реформа.

България трябва да гарантира, че новият организационен орган е независим, ръководството да се избере чрез конкурс и да разполага с финансите за реализиране на своите функции, които включват публично отчитане.

Координационното звено трябва да осигурява своя принос при упражняване на държавното участие в държавните предприятия.

Работна група към Министерство на финансите си поставя цели да бъде разработена политика.

"В частност за изпълняване на мерките ще отговаря Агенция за публичните предприятия и контрол. В срок от 12 месеца тя трябва да предложи подход за преобразяване на държавните предприятия - дали да станат търговски дружества или да се превърнат в администрация", каза шефката й Петя Александрова.

Предстои да се направи доклад, който ще съдържа информация за държавния портфейл, за изпълнение на политиката на държавата към предприятията, финансовата им стабилност и тяхна оценка спрямо корпоративните стандарти, възнаграждения и извършвани промени в ръководството на предприятията.

"Публичност, прозрачност и координация - това са основните ни цели към предприятията", каза от своя страна зам.-министърът на финансите Лъчезар Борисов.