Целият капацитет на "Томас Кук" в България в момента е разпределен към другите водещи туроператори и не се очаква за лято 2020 да има още последствия.

В момента се договаря с ръст, заяви на брифинг в министър Николина Ангелкова след среща с бранша.

Заявените към момента полети за летния сезон са с 12% повече на летището в Бургас и с 8% повече за летището във Варна.

По отношение на германските туристи се отбелязва ръст от 8% от заявените полети за летище "Варна".

Ангелкова иска фокус върху организирания туризъм

Ангелкова иска фокус върху организирания туризъм

Министърът се похвали с ръст на чуждестранните туристи

Туристическият министър се надява предстоящия летен туристически сезон да бъде с темпото на миналогодишния, а "защо не й по-добро". Ангелкова отчете, че в месеците - октомври, ноември и декември също има ръст с 9% на чуждестранните туристи.

Ангелкова отбеляза, че информацията от немска и английска страна е, че всички разходи, свързани с престоя на туристите, които са били в България при обявяване на фалита на туристическата компания са процедирани по съответния ред.

Ангелкова не дава прогнози колко ще намалеят китайските туристи у нас заради коронавируса

Ангелкова не дава прогнози колко ще намалеят китайските туристи у нас заради коронавируса

Пътуванията от Китай в България били малко

"Нямаме оплаквания от страна на хотелиерите, нито на всички, които са ангажирани с тези процеси", категорична беше Ангелкова. Това, което било важно за България е изключително навременната реакция на правителството.

Запитана дали по време на срещата с бранша се е стигнало до някакво решение за намаляване на ДДС-то, Ангелкова заяви, че този въпрос не е бил коментиран.

"Представителите на сектора ясно изразиха своята благодарност към премиера и министър Горанов. Дадено е време - 6 месеца, за да се обсъдят всички специфики, свързани с Н-18", обясни туристическият министър.