Широко афишираната в публичното пространство подкрепа за туристическия бизнес липсва. За това алармира Сдружение на туроператорите и туристически агенти "Обединение "Бъдеще за туризма" (СТТА ОБТ).

"Близо година туризмът е блокиран, а фирмите са компенсирани едва с около 1% върху оборота си. Бизнесът продължава да е подвластен на хаотични заповеди, в които се опитва да се ориентира и да интерпретира, да налучка кое е позволено и кое - не.", подчертавaт от сдружението

Като пример те посочват последната заповед на здравния министър, която налага нови санитарни изисквания буквално в "12 без пет", посочва Павлина Илиева, председател на сдружението. Въпреки многократните апели за необходимостта от предвидимост, ясен регламент в действията както на законодателната и изпълнителната власт, така и на бизнеса, с конкретни срокове за защита на здравето на служителите и клиентите, туроператорите и туристическите агенти отново са неглижирани. Никой не казва кога ще бъдат разхлабени мерките, кога и при какви условия ще рестартираме дейността си и ще упражним правото си на честен и достоен труд, отбелязват от организацията.

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

Държавната помощ е в размер на 4% от сумата на декларирания от туроператорите годишен оборот за 2019 г.

Затова от ОБТ настояват за:

  • Ясен срок за плащането на средствата по чл. 26 от ЗМДВИП, който да бъде спазен от държавните институции. Парите трябва да бъдат преведени към туроператори и туристически агенти до края на февруари. 
  • Категоричен срок за изплащане на обещаните 10% от оборотите на туроператори и туристически агенти за периода ноември 2020-януари 2021 г. по Процедурата BG16RFOP002-2.095 "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки".
  • Твърд ангажимент от страна на МТСП за редовното и навременно изплащане на средствата по ПМС 151 и РМС 429. Сега забавянията са от порядъка на два и повече месеца, което прави невъзможно изплащането на възнагражденията на служителите в срок от работодателите.
  • Отпадане на изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, както и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.
  • Ангажираност и разбиране у държавните институции за сериозността на положението при туроператорите и туристическите агенции, както и за необходимостта за спасяване на подотрасъла, който е изключително важен за икономиката ни.

Туризмът е в колапс. Рестартът не може да се случи без подкрепата на държавните институции, както това се случва в Европа. Българските туроператори и туристически агенти са изправени до стената.

Крах на зимния туризъм заради задължителния PCR тест предрича браншът

Крах на зимния туризъм заради задължителния PCR тест предрича браншът

Вече са започнали да се анулират резервации

Датата 13 март 2021 г. наближава и 320 000 клиенти очакват да получат предплатените от тях суми за неосъществени поради пандемията пътувания. Диалогът, който водим близо година с институциите, скоро ще е безрезултатен, ако до края на януари не получим разписани ясни правила по финансиране на фирмите, защита на клиентите (чрез създаване на спешен фонд за гарантиране), условия за ваксинация на работещите в туризма, обобщават от ОБТ.