Експертите от Европейската комисия са доволни от предприетите мерки и от получената пълна информация от българска страна за борбата с шапа в село Резово. Това стана ясно по време на посещението на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в селото.

Експертите от Брюксел са заявили пълна готовност за техническа и финансова подкрепа, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

От там допълват, че  всички 200 животни в с. Резово вече са ликвидирани. Засегнатите стопаните ще получат първите обезщетения в размер на 300 лв. до няколко дни, съобщи министър Найденов.

Те ще получат и допълнителни субсидии за пропуснатите загуби от добив на мляко за трите месеца карантина, в които жителите на селото няма да могат да отглеждат животни. Стопаните от село Кости, което също бе засегнато от шапа, вече са получили своите първи обезщетения в размер на 300 лв., посочи той аграрният министър.

В Резово е обявена карантина, като на около 4 км. от него не се допуска влизането на външни лица.

Дезинфекцират се всички автомобили, които напускат района. В проверката участваха и директорът на Регионална ветеринарномедицинска служба Бургас д-р Димитър Германов, областния управител на Бургас Константин Гребенаров и кметът на община Царево Петко Арнаудов.