"Ваксините ще ни помогнат да преминем бързо към икономическото възстановяване от кризата с Covid-19".

Това заяви пред БНР Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Той подчерта, че ваксинирането срещу коронавируса ще помогне да се даде отдих на медиците, които през изминалата година на пандемия се грижиха за огромен брой пациенти, а и за рестарт на икономиката.

"През следващите седмици и месеци към България и ЕС ще се насочат големи количества ваксини. Това, което трябва да се случи, е да започне масово имунизиране. Ние от ЕК и представителството на Комисията в България работим за това да обясним максимално ясно на хората, че ваксините са безопасни и че са пътят към възстановяването от кризата", заяви Кюланов.

Икономическата криза - неизбежна дори при масова ваксинация

Икономическата криза - неизбежна дори при масова ваксинация

Погасявайте бързо дълговете си и пестете, съветва икономист

Във връзка с Европейския план за възстановяване той заяви, че отделните плановете на държавите са в процес на дискусии, а черновата на българския план може да бъде видян в интернет:

"Работим до края на април тези планове да придобият завършена форма, след което Европейската комисия да постави своята финална оценка, за да може да препоръча на Европейския съвет одобрението на плановете".

Цветан Кюланов посочи, че, за да започне изпълняването и парите по тях да могат да се използват, всички национални парламенти трябва да одобрят набирането на собствени ресурси, защото планът е нещо извънредно, което трябва да мине през парламентите на страните от ЕС. 

МВФ: Забавянето на ваксините увеличава риска от икономически застой

МВФ: Забавянето на ваксините увеличава риска от икономически застой

110 държави няма да постигнат предкризисните си равнища

"Важно е парите да стигнат до икономиките на държавите максимално бързо, още втората половина на 2021-ва година", подчерта той. 

По думите му планът за възстановяване предоставя много възможности - и като финансов ресурс, и като реформи, за да могат икономиките да се адаптират по-добре. 

"Фондът за справедлив преход е инструментът, който има за цел да се погрижи всички, които ще бъдат засегнати от тази трансформация, да получат своите възможности за алтернативи те да останат активни членове на обществото и на икономиката".

Кюланов беше категоричен, че всички финансови и икономически инструменти, каквато е и схемата "Шуър", са необходими, но не са решението за излизане от кризата. Той подчерта, че към малките фирми и иновациите трябва да има особено внимание, за да се развиват.

Получаваме 1 млн. ваксини през април
Обновена

Получаваме 1 млн. ваксини през април

Борисов каза още, че другата седмица ще ни бъдат доставени над 200 000 ваксини