"Истината е една и тя е много проста: има една група хора, бизнесмени, които направо не искат закон, те не искат да бъдат регулирани и искат да си правят каквото си искат", коментира доскорошният председател на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев, запитан за новите промени в закона за горивата, подготвени от Министерството на икономиката. "Не разбирам защо министърът на икономиката, който е вносител на закона, прави ситуацията още по-лоша и отпреди", коментира той.

Думите му са в отговор на нов проектозакон, който частично ще отмени приети по-рано промени, които затегнаха контрола в сектора. Според тях всички обекти трябваше да влязат в централен регистър, като в него се включат и превозните им средства и други, за да се знае кой търгува с горива, който транспортира, внася и складира, посочи Андрей Делчев, изпълнителен директор на асоциацията.

В него бе включено и задължение за гаранции, които да обезпечат евентуални санкции, тъй като е имало редица случаи, в които санкционирани компании не си плащат.

Петролната и газова асоциация не очаква скок на горивата до Нова година

Петролната и газова асоциация не очаква скок на горивата до Нова година

Нито избори, протести или "жълти жилетки" ще доведат до поскъпване, убеден Живодар Терзиев

Още по-важното, с него бяха премахнати мобилните бензиностанции, които нямат измервателни системи и касови апарати и се изискваше регистрирането на вътрешните обекти и ведомствените бензиностанции. Крайният ефект, посочи Делчев, бе намаляване на сивия сектор. И припомни, че министърът на финансите Владислав Горанов е отчел ръст на приходите в държавната хазна от горива с 300 милиона лева. Новият проектозакон обаче изключва от регистрация двата икономически сектора, които потребяват най-много горива - строителния и земеделския. "Така те ще могат да правят сива търговия и няма да бъдат контролирани", каза той.

С промените ефективно изчезва и нуждата от банкова гаранция, тъй като те слагат знак за равенство между нея и внесения капитал.

"Гигантско връщане назад" е възможността отново да се зареждат битови газови бутилки на газстанциите, тъй като при тях рискът от препълване на бутилката и последваща експлозия е по-голям, каза той. Създават се и възможности за данъчни нарушения, тъй като има разлика в акциза при газта за битови и промишлени цели от една страна, и за транспортни от друга. С промените се разрешават мобилните бензиностанции, което по думите на Златев не съществува в другите европейски държави. Според Делчев именно през тях минават голяма част от незаконните горива, които се внасят в страната. Разрешават се и преместваемите обекти.

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Обявяват протест: : "Не на монопола, не на лобисткия закон!"

Председателят на асоциацията Живодар Терзиев посочи, че това е огромно връщане назад в контрола върху сектора. И прогнозира, че с окончателното влизане на приетите по-рано правила, които Министерство на икономиката сега се опитва да отмени, "вече няма да има нафта от по 1,60 лева". В отговор на въпрос, Терзиев посочи още, че няма причина за скорошна рязка промяна в цената на горивата.

Касовите бележки стигнаха до ВАС и Брюксел

Идеята на премиера Бойко Борисов в касовите бележки от бензиностанциите да бъдат разписани разходите за закупуване на суровината, за транспорт, електроенергия, заплати и други стигна до Върховния административен съд и до Брюксел. Българската петролна и газова асоциация е изпратила до ВАС молба за предварително спиране на отложените неколкократно текстове, както и за отмяната им, съобщи пред журналисти главният юрист на организацията Светослав Бенчев. Становището на съда се очаква до 15-20 дни.

БПГА е подала жалба и до Маргрет Вестагер, европейският комисар с ресор защита на конкуренцията, като все още се очаква отговор. В жалбата от асоциацията посочват, че с обявяването на подобна информация на касовите бележки се нарушават редица принципи на европейското право, включително забраната за практики, които могат да повлияят негативно на свободната конкуренция.

Според Бенчев, идеята ще улесни координирането на пазара и припомни, че родната Комисията за защита на конкуренцията в решение от 2017 г. заяви, че всяко ново увеличаване на разпространението на информация от бранша ще увреди пазара.

Горанов отвоювал 14 милиарда лева от сивия сектор

Горанов отвоювал 14 милиарда лева от сивия сектор

Борбата със сивата икономика не била явление, а процес

По думите му такава информация може да се използва и за натиск срещу доставчиците, чиито цени ще станат ясни на всички участници на пазара. Нещо повече, той цитира случай, в който компания доставчик на горива на българския пазар е заявила готовност да се оттегли, тъй като с влизането на наредбата всички европейски пазари, на които тя работи, ще знаят какви са доставните ѝ цени.

Доскорошният председател Валентин Златев уточни, че в Министерството на финансите има разбиране относно притесненията и ще бъдат обмислени алтернативни варианти, включително държавни интернет страници, в които ще се вписва актуалната цена на горивата на всяка една бензиностанция в България. Подобна практика имало на пазари като Германия и Австрия, посочи той.

Бизнесът подкрепи камерите в данъчните складове

БПГА се обяви в подкрепа на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще бъдат сложени видеокамери в данъчните складове, тъй като именно там имало поле за измами. Асоциацията доразви идеята, като посочи, че с пускането на тол системата всеки камион ще може да бъде следен постоянно - дали не е заредил повече (чрез кантарите по пътя), както и къде отива и разтоварва. Според тях обаче проектопромените имат две излишни утежнения: изискването записите от камерите да се пазят 30 дни, което изисква голямо пространство за съхранение на тези данни, както и нуждата от резервно захранване за 24 часа, тъй като 20 минути след спирането на тока и складът спира работа поради липсата на по-мощни акумулаторни батерии.

"Жълтите жилетки" се чудят да протестират или да не протестират

"Жълтите жилетки" се чудят да протестират или да не протестират

Промените в Закона за горивата разбивали монопола