Главният прокурор Сотир Цацаров похвали законодателите за адекватните инициативи в борбата с контрабандата на цигари. Това стана по време на заседанието на комисията за противодействие на сивата икономика и контрабандата в Народното събрание. Службите дойдоха освен да си вземат награди за добре свършена работа от председателя на комисията Емил Димитров - Ревизоро, но и да докладват за свършеното.

За първото тримесечие на тази година нивото на контрабандни цигари е паднало до 3,8% . Това по думите на обвинител номер едно е най-ниският процент до момента. Заместникът му Иван Гешев подчерта, че не е съгласен с твърденията, че нищо не се случва в борбата с контрабандата. Правоохранителните органи са допринесли само с няколко случая за предотвратяване на щети с огромни размери по мнението му.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

Силовият министър Младен Маринов изтъкна, че контрабандата е една от приоритетните дейности на престъпността, защото генерирала добри печалби. Ще продължим със същите темпове, закани се той.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че за един политически мандат приходите в бюджета за нараснали с 50%, или 14 милиарда лева повече. Държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор, похвали се той. Сивият сектор ограничава естествената конкуренция по думите му. Борбата със сивата икономика не е явление, тя е процес, коментира министърът. Властта предлага законодателни мерки, които да засилят контрола върху данъчните складове на горива и този контрол да е независим от човешкия фактор.

До дни предложенията ще бъдат качени за обществено обсъждане. Държавата ще предложи неконвенционални мерки за борба с контрабандата на горива, както стана ясно от думите на Горанов. Въпреки добрите резултати той не е спокоен. Имаме добра основа и резерви в сивата икономика, но сме длъжни да продължим тези усилия, каза министърът на финансите. Спазването на закона носи свобода и справедливост, отсече той.

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Най-ниско ниво на контрабандата с цигари отчитат службите

Борисов отчете, че бюджетът е на 2,25 млрд. излишък