В Европа и в света малките и средни предприятия са двигател на предприемаческата дейност и гръбнак на икономиката. Затова политиката за подкрепа, от страна на правителството, е важна. 
Това e мнението на вицепремиера Валери Симеонов, изказано по време на общественото обсъждане на тема: "Повишаване на активността на политиките на ЕС за МСП".

Той съобщи, че малките и средни предприятия са 99,8% от броя на предприятията, като в тях работят 1,5 млн. души - 75% от заетите в реалната икономика. 

За малките и средни предприятия (МСП) има разработена стратегия, чиято цел е да се насърчи предприемачеството, да се подобри достъпа им до по-бързо финансиране, да се насърчат сектори, в които има висока добавена стойност, да се намали административната тежест за бизнеса, да се стимулира навлизането им на международните пазари.

Ще се насърчава средата на конкурентоспособност в съответствие с нашите приоритети на Европредседателството, стана ясно от думите на Симеонов.

Един от приоритетите на председателството ни, който касае МСП, е насърчаване на предприемачеството. Ще се постави акцент и върху развитие на алтернативни източници на финансиране.

Симеонов акцентира върху това, че ще се спазва принципа: "Мисли първо за малкия, а не както често се случва - убий малкия".

В рамките на нашето европредседателство е предвидена и конференция по предприемачество по инициатива на Министерство на икономиката. Приоритет по отношение на МСП ще бъде намаляване на административната тежест.

Симоенов препоръча на участниците в дискусията и на АИКБ да влязат и да участват в политиката, защото над 95% от народните представители нямали нищо общо с бизнеса. Според него затова трудно се прокарват закони в подкрепа на малките и средни предприятия.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви при откриване на дискусията, че големите предприятия често зависят от политически решения и други фактори, но всъщност малките и средни предприятия са тези, които работят в конкурентна среда.

По думите му, малките и средни предприятия не могат да поддържат голяма администрация. По-уязвими са и често са с по-малка производителност на труда, имат по-малък достъп до финансиране.
В тях са заети ¾ от служителите и те произвеждат около 79% от БВП. Те са потребни за големите предприятия и за икономиката. Затова МСП са важни и за тях в ЕС се полагат грижи и специални политики за тяхното насърчаване.