За наплив от 1500 съкратени още през първите дни на януари се подготвя Бюрото по труда във Варна.

Очаква се да бъдат съкратени и част от наетите по различни програми на социалното министерство. Около 200 социални и лични асистенти ще отидат на трудовата борса, тъй като има нови правила за хората с увреждания, които могат да ползват услугите им.

Сред предприятията, които се очаква да избълват поредната порция безработни, са „Полимери" АД и „Булярд Корабостроителна индустрия" АД, съобщава finance.news.bg.

Все още няма обаче ясна информация каква ще е точно цифрата, тъй като заводът затваря за три месеца
От ръководството на завода се оплакват от тотален срив на пазара. Предложено е на работниците или да напуснат предприятието, или да бъдат пуснати в неплатен отпуск.

От ръководството на "Полимери" се надяват пазарът да се раздвижи около април, за да може да се поднови отново производството.

Също проблеми има и корабостроителницата "Булярд", като за момента правят сондажи. Ръководният екип на фирмата се допитва как да предприеме съкращения, без да погазва нормативната уредба.

Все още няма подадена официална заявка за уволнения, но е възможно свиването на щата да става на етапи от началото на годината, за да не се превишат 10% от числения състав.

През лятото компанията вече поиска разрешение от контролните органи за освобождаването на 200 души, в крайна сметка са освободени само 17-18.