Уредени са по разпореждане на премира и с негово съдействие две плащания към ВМЗ-Сопот и по-специално към работниците, съобщи икономическият министър Делян Добрев след среща при премиера, на която присъстваха и шефът на ВМЗ, шефът на „Кинтекс" и представители на синдикатите. Плащанията ще бъдат преведени днес и в четвъртък от „Кинтекс".

Днес „Кинтекс" ще преведе 500 000 лева и хората от ВМЗ-Сопот ще ги получат по сметките си утре. В четвъртък ще бъде преведена втората сума, също 500 000 лева от „Кинтекс" и работещите във ВМЗ-Сопот ще я получат в петък, съобщи Делян Добрев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че на практика работниците ще получат по една заплата и един аванс и според него ще могат да покрият най-неотложните си разходи, включително да се разплатят за вода и други режийни, както и за вересиите в магазините.

По-късно през деня обаче от Стачния комитет на „Подкрепа" и КНСБ при "ВМЗ" съобщиха, че всички работници и служители от "Вазовски машиностроителни заводи", стачкуващи  и на двете площадки (в Сопот и Иганово) са категорични, че стачката продължава, докато техните искания не бъдат изпълнени.

„Положението в Сопот е критично и затова оценяваме положителното, което се прави", каза Димитров и съобщи, че представителите на КТ „Подкрепа" и на КНСБ от Сопот са поели ангажимент, щом видят, че парите са постъпили по сметките да се съберат и да бъде взето решение. Най-вероятно временно ще бъдат преустановени ефективните стачни действия, предположи Димитров.

Делян Добрев припомни, че проблеми с плащането на заплатите на ВМЗ-Сопот имаше още от юни и че беше сключена сделка и „Кинтекс" преведе на Сопот над 5 млн. лева. Очакванията бяха до 30 ноември да приключи приватизационната процедура за ВМЗ Сопот, но на 30 ноември агенцията за приватизация не беше приключила процедурата, за което не е виновна тя, каза още Добрев.

Той поясни, че причината за забавянето е, че единственият кандидат след предварителната селекция поискал удължаване на срока за подаване на оферта. Добрев изрази надежда с днешните действия ситуацията да е разрешена. „Имаме уверения от останалия кандидат, че ще подаде оферта в най-кратък срок, така че новият купувач да поеме задълженията към работниците", добави Добрев.