Български държавни железници" ЕАД пуснаха в редовна експлоатация и последните доставени от Сименс нови електрически мотриси „Дезиро". Така общият брой на новите мотриси в движение е вече 25.

Електрическите мотриси ще обслужват общо 130 пътнически влакав регионите на София и Пловдив, съобщават от пресцентъра на БДЖ.

Инвестицията на „Български държавни железници" ЕАД в новите мотриси възлиза на над 117 милиона евро.

Както 25-те електрически, така и 25-те дизелови мотриси „Дезиро" (доставени и пуснати в движение през 2005 г.), са проектирани така че да осигуряват удобно пътуване и на трудноподвижните пътници.

Интериорният дизайн, информационната система за пътниците и компютърното управление на всички системи отговарят на съвременните европейски стандарти.

Освен комфорт при пътуване, новите електрически мотриси осигуряват и опазване на околната средачрез своите екологични предимства. Те са оборудвани със специална електродинамична спирачка, която връща захранващата енергия обратно в контактната мрежа.

По този начин се реализира значителна икономия на електроенергия. Мотрисите разполагат с вграден електромер, който отчита както изразходваната, така и възстановената електрическа енергия.

Санитарният възел, който е вакуумен тип, както и емисиите на шум отговарят на европейските норми за екологосъобразност.