11 пожара в локомотиви на БДЖ са станали за една година, съобщават от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. От инициативата подчертават, че става въпрос за периода август 2015 - юли 2016 година.

Припомняме, че преди дни от БДЖ обявиха, че в периода август – септември поради липсата на локомотиви, влакове ще бъдат заменени с автобуси. В съобщението до медиите се съобщаваше, че националният железопътен превозвач среща затруднения в непредвиден мащаб с изправността на локомотивите, които обслужват 560-те влака по действащия График за движение.

БДЖ няма локомотиви, спира линии за лятото

БДЖ няма локомотиви, спира линии за лятото

Всекидневни аварии били причина за промените

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт са категорични, че това е безпрецедентно решение за 128-годишната история на дружеството. То е взето в пика на летния сезон, когато според тях БДЖ „Пътнически превози” е можело и трябвало да реализира най-много приходи.

Георги Статков от инициативата коментира, че вече четири години призовават за ремонта на подвижния състав, за програми за неговото реновиране, както и за включване на БДЖ като получател на средства от еврофондове. Организирали срещи с формите производителки на подвижния състав. От страна на ръководството на БДЖ и транспортното министерство получавали непрекъснато увъртане и уклончиви отговори.

Статков изтъква като тревожен факт това, че от април тази година ежемесечно имало поне по един локомотив, в който избухва пожар.

Гражданите припомнят, че на 7 март тази година са изпратили сигнал до прокуратурата по повод търг за 53 локомотиви и мотриси на БДЖ. Те поискали да знаят има ли недостиг на локомотиви и мотриси в БДЖ „Пътнически превози” и в какъв размер е този недостиг.