Втори случай на Африканска чума при дива свиня е открит край Кайнарджа, област Силистра. Дивото прасе с необичайно поведение бе открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до оградата за глигани с Румъния.
Пробите, изследвани в референтна лаборатория в София, са потвърдили наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от БАБХ.

Припомняме, ден преди да бъде отстреляно второто прасе, на 23 октомври румънски глиган се опитал да внесе Африканска чума у нас като се устремил към защитната ограда, изградена специално за диви прасета.

Румънско прасе се опита да донесе африканска чума в България

Румънско прасе се опита да донесе африканска чума в България

Телената ограда на границата си е свършила работата, отчитат от БАБХ

От Агенцията са започнали прилагането на всички мерки, за да ликвидират заболяването още при първия случай в района. От Агенцията ще направят постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. Прегледите са по Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България, уточниха от БАБХ.

20-километрова кризисна зона заради чумавото прасе край с. Кайнарджа

20-километрова кризисна зона заради чумавото прасе край с. Кайнарджа

Ловни дружини да претърсят района

От БАБХ призовават гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места. Подробности за Африканската чума по свинете може да бъдат открити на: https://bit.ly/2qd0JBn