От Българската агенция за безопасност на храните на този етап не потвърждават наличието на шап в Ямболско, за което бе съобщено по-рано.

Припомняме, при рутинни прегледи вчера при около 15 едри преживни животни са установени клинични признаци на заболяването.

От агенцията съобщиха за news.bg, че взетите първи кръвни проби са отрицателни. Предстои обаче утре експертите да направят и повторни проби, за да се констатират окончателните резултати.

На този етап са предприети ограничителни мерки  за движението на животни и хора в с. Стефан Караджово и са изградени дезинфекционни пунктове на изходите на селото.

Правят се анализи на клинични картини на други заболявания, които са близки до тази на шапа.

Припомняме, в края на миналата година на територията на страната бяха установени три огнища на заразата - в селата Граматиково, Резово и Кости.

Установено бе, че животните от село Резово са заразени от 21 турски бивола, преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

37 от над 1 600 взети проби от домашни животни в село Кости бяха положителни за болестта. Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, бяха умъртвени.

На 31 януари пък бяха установени положителни резултати за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в село Граматиково. Наличието на антитела е открито при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.