Да спрат спекулациите, които свързват заведенията с разпространението на коронавируса у нас. За това настояват от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Позицията им е по повод вчерашните думи на здравния инспектор доц. Ангел Кунчев, че е възможно да се стигне до допълнителни ограничения в посещение на заведенията.

До момента няма нито едно доказателство за създадено огнище на СOVID-19, свързано с нашия сектор, категорични са ресторантьорите и допълват, че в заведенията има голямо текучество на хора и няма постоянно пребиваващи на едно място групи.

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Настояват за абсолютна карантина в страната

Те призовават да не се всява паника чрез "намеци" и за повторно затваряне на развлекателния бранш. От БАЗ и СЗБ посочват, че подобни слухове всяват напрежение сред собствениците на заведения и сред служителите, които се страхуват да не останат отново без препитание.

Ресторантьорите подчертават, че няма да приемат ново затваряне на бранша и дискриминационно отношение от здравните власти към заведенията. Според двете браншови организации те се ползват като единствена изкупителна жертва в борбата с СOVID-19.

Ресторантьорите напомнят, че от 3 месеца заведенията работят с намален капацитет и при специален режим на работа, като за този период е имало спад на новозаразените, а не ръст.

Не се налага затягане на мерките, уверен Костадин Ангелов

Не се налага затягане на мерките, уверен Костадин Ангелов

14% заетост на леглата в болниците, 5% е заетостта в интензивните отделения