Не сме загубили много от европейските санкции срещу Русия, стана ясно на заключителната годишна пресконференция на ръководството на земеделското министерство.

България е изнасяла за руския пазар стоки за 12 милиона евро. Тази сума е компенсирана частично с износ за пазари в ЕС. Износът е намалял с 3 милиона евро. Земеделското ведомство вижда перспектива в сътрудничеството в земеделието с Китай.

3,3 милиарда лева БВП отчита МЗХ в сектор земеделие. С 5,5% се е увеличил износът. С над 3 милиарда лева са били подкрепени земеделските производители през тази година, отчете министърът на земеделието Десислава Танева.

93% усвояемост на средствата от програмата за развитие на селските райони, отчитат от ресорното ведомство. Разработени са 13 нови схеми за държавни помощи. 138 милиона евро помощ за лозаро-винарския сектор отчитат от МЗХ.

С крупни средства са подпомогнати и сектор животновъдство, както и сектор плодове и зеленчуци. Пренаписана е новата програма за развитие на селските райони, по която вече са отворени 4 мерки, стана ясно от думите на министър Танева. Целта е била тя да гарантира балансирано развито земеделие. С рекорден интерес към програмата се похвали земеделският министър. Създаден е нов консултативен съвет по плодове и зеленчуци.

Създадени са 28 областни консултативни съвети по животновъдство. Над 30 хиляди са консултираните и обучени стопани от Националната служба за съвети в земеделието. Проведено е и обучение за гарантиране здравословното състояние на пчелните семейства.

Десислава Танева е доволна и от законодателната дейност в сектора. Създаден е и център към телефон 112 за сигнали за пожари и нарушения в горските територии. Открити са нови 12 пожаронаблюдателни кули. МЗХ отчита и ремонт и строителство на 173 километра горски пътища.

Министър Танева увери, че цел на ведомството й е битката за българската гора. Имаме политическата воля, изтъкна министърът.

Заместник-министър Васил Грудев отчете трудна, динамична и интересна година. По мнението му комуникацията с ЕК през тази година е била изключително добра. Отбелязва се 5% ръст на добива на пшеница. Ръст има и в производството на плодове, стана ясно от други заместник-министър Цветан Димитров.

450 000 деца са обхванати по програмата за училищен плод.

329 милиона лева са дадени за подпомагане на животновъдите. 2,6 милиона декара нови пасища отчита още МЗХ. 4,7% ръст в отглеждането на биволи има през тази година. Над 3 % е ръстът при козите и над 50% при месодайните говеда.

7 нови винарни отчитат още от ресорното министерство. Нови 31% оператори на биологично производство са създадени през 2015. Ръст има и в отглеждането на говеда под биологичен контрол и „биоговедата” у нас вече са над 21 000. Заместник-министър Георги Костов също отчете впечатляващи финансови резултати в сектор „Гори”. Амбицията му е за подобряване на горския фонд и през следващата година.