В 837 училища в страната сигурността на учителите и учениците не зависи от охранител.

Това призна от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред почти празната пленарна зала по време на петъчния парламентарен контрол.

Темата повдигна депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, който поиска да разбере има ли училища в България, в които няма физически охранител.

Реформаторът, който е от партията на самата Кунева, попита и дали образователното министерство ще напише и въведе общи стандарти за охраната на училищата.
В отговор министър Кунева отчете, че в страната ни има 2595 училища. 1400 от тях са с осигурена физическа охрана. Училищата без пазач обаче са 837.

"Трябва да си даваме сметка, че системата на образованието няма как да я изолираме от публичната среда, от улицата, от къщите. Ако там има насилие, трудно може да очакваме училището да е застраховано от подобни прояви", коментира просветният министър, но призна - "Ние обаче трябва непрекъснато да полагаме усилия".

Именно заради това министър Кунева отчете, че във всички области са предприети мерки за подобряване на сигурността на учениците и учителите.

Сред тях са подобряваме на пропускателния режим в училищата, изготвяне на графици на дежурства, сключване на договори с охранителни фирми, ограничаване на достъпа на външни лица, обучения на персонала, монтиране на допълнителни камери, по-добра осветеност на училищните дворове.