38% от родителите са изразили готовност да пуснат децата си на градина, съобщи БНТ. От образователното министерство обаче ги съветват при възможност да ги оставят в къщи.

Припомняме, че от днес до 1 юни - поетапно отварят детските градини и яслите в цялата страна при спазване на сериозни противоепидемични мерки. 

На входа ще се измерва температурата на всяко дете, а родителите ще попълват декларация, че са запознати с мерките и сами са пожелали детето им да ходи на градина.

От 12 до 18 деца в група в детските градини очаква МОН

От 12 до 18 деца в група в детските градини очаква МОН

По-голяма част от заниманията трябвало да стават навън

Групите ще бъдат малки - от по 10-11 деца, в големите градове - до 18.

Директорите ще организират дезинфекцията на помощенията и детските площадки и осигуряването на дистанция между различните групи.

Повече занимания навън и недопускане на родителите в помещенията също са сред мерките за безопасност. Предвижда се и тестване на персонала на градините.

Фандъкова отваря детските градини и ясли в София на 26 май

Фандъкова отваря детските градини и ясли в София на 26 май

Започва поетапно тестване на персонала

Припомняме, че на 19 май стана ясно, че детските градини у нас отварят на 22 май. Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че тези в София ще отворят на 26 май.

След това стана ясно и, че температурата на децата ще се мери с електронни термометри, а с не с живачки, както беше обявил здравният министър.

Междувременно започна и първото класиране за прием в столичните ясли и детски градини.