Общо 44 проектни предложения са подадени по двете процедури за изграждане на научни центрове, обявени по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). Крайният срок изтече в 19 часа на 28 февруари 2017 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката.

11 са предложенията за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по тази операция е 200 млн. лв.

МОН спря обществена поръчка за оценители на научни проекти

МОН спря обществена поръчка за оценители на научни проекти

Мотивът - липсата на информация за експертите оценители

33 екипа кандидатстват за изграждане и развитие на центрове за компетентност. Бюджетът за това е 150 млн. лева.

В съответствие с изискванията проектните предложения се приемаха електронно чрез информационната система ИСУН 2020, поддържана от Централното координационно звено в Министерски съвет (МС).

Доработват отново Стратегията за научни изследвания

Доработват отново Стратегията за научни изследвания

Министърът апелира БАН да търси и други източници за научни изследвания

В Министерството на образованието и науката постъпиха три сигнала за технически проблеми при подаването на предложенията в последните часове от срока за кандидатстване. Извършена е проверка от техническия екип на МС, който поддържа ИСУН 2020. Не е установен срив в системата - във вчерашния ден тя е приемала данни без прекъсване.

Наливат над €1 млрд. за научни изследвания у нас

Наливат над €1 млрд. за научни изследвания у нас

Те трябва да са приложими там, където са необходими на бизнеса

Всички кандидати, които не са успели да подадат проектите си в срок поради технически трудности, могат да подадат сигнал до Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН, която управлява ОП НОИР. Сигналите трябва да бъдат придружени с подробно описание на проблема и всякакви налични доказателства. Всеки случай ще бъде проверен конкретно, уверяват от МОН.