Системата за диференцирано заплащане ще засегне около 60% от българските учители.

Това съобщи във Варна министърът на образованието Даниел Вълчев, преди срещата си с директорите на училища от Варненска област, която се провежда в хуманитарната гимназия в морската столица.

Той допълни, че е направена е малка корекция, съгласно която част от тежестта при определянето на крайните критерий на допълнителното заплащане ще зависят от ръководството на училището.

Даниел Вълчев допълни, че екипът на МОН има практика, която е на 2 години и състои в непрекъснати срещи с преподаватели и директори.

Пилотното проучване за диференцираното заплащане на учителите в няколко общини показа, че това, което е разработено като модел е добро.

Министърът изтъкна, че данните на социолозите обосновават необходимостта от въвеждането на безплатни учебници за децата от 1 до 7 клас, информира Днес плюс.

Това е предвидено в програмата на МОН за учебната 2007/2008 година, независимо, че бюджетът на ведомоството ще бъде значително натоварен.
В подкрепа на въвеждането на безплатни учебници Даниел Вълчев изтъкна и факта, че такава е и практиката по света.

Според него има голяма зависимост между достъпа до учебници и посещаемостта в училище, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на срещата с директори на учебни заведения от Варненска област днес.