Над 1000 учени се включиха в протестното шествие на БАН, което тръгна от сградата на академията и стигна до площада между Министерски съвет и Президентството, където по-рано днес пък протестно литературно четене направиха група наши писатели, искайки държавата да спаси библиотеките ни.

С българска възрожденска музика и плакати с надписи „Игнатов - месия на нЕуките", „България има нужда от наука - не ни гонете от тука", „We will rock you. ИЯИЯЕ. БАН", „Който се труди честно, не живее лесно" и „Djankov, go home!" те се обявиха срещу проекта за бюджет за БАН за 2012 г.

Всеки от учените в зависимост от пола си носеше табелка с надпис: „синодално старче" или „синодална бабка".

Проф. Бойко Георгиев обяви пред МС, че  този протест не е само за заплати. „Ние протестираме за бъдещето на националния научен център, който представлява БАН", уточни Георгиев. Той посочи, че първото искане на учените на БАН е за достоен бюджет, който в условията на криза да позволи запазването, оцеляването, минималните функции на БАН през следващата година.

Ние знаем много добре какво означава това. През миналата 2010 г. ние сме единствената организация, която получи намаление на своята бюджетна субсидия от 35%. Нито една друга организация в България не получи такова намаляване. Това определено показва отношение на науката от страна на управляващия екип", обяви още проф. Георгиев.

Той обясни, че тези 35% за учените от БАН са означавали 2 месеца неплатена отпуска, студени лаборатории през зимата, намалени разходи за електричество и вода. „Същата бюджетна субсидия рецидивира и през 2011 г. и за нас отново означаваха студени лаборатории, липса на перспектива", обяви още той.

По думите му, най-страшното нещо е, че хората си тръгват от БАН. „Не става дума за хората от възрастното поколение. Става дума за хората от средното и младото поколение, за младите докторанти, които са бъдещето на българската наука", обяви още проф. Бойко Георгиев.

Той съобщи, че само през последната година 1400 души са си тръгнали от БАН, като припомни и че преди по-малко от месец общото събрание на академията е решило да свие щатната бройка от 7800 души на 6300 души. „Младите хора бягат панически, защото не виждат бъдещето за своя живот и професионалната си кариера в България", допълни още професорът.

Министър Игнатов:
Не се води война срещу БАН, бюджетът е много прекрасен
Още...

„Нови не идват, а и какво можем да им предложим?", запита риторично той и добави: „При средна заплата в академията от 480 лв. ние им предлагаме начална от 350-400 лв., ама два месеца няма да им ги плащаме, защото имaме 30% бюджетен дефицит. Могат да си включат компютрите, ама когато има ток. Ще работят в студените лаборатории, няма да пускат печките, защото не можем да си плащаме сметките. И най-накрая няма да имат достъп до новостите в световната наука, защото имаме трудности, за да подновим абонамента за следващата година".

По думите на Георгиев това са условията, които БАН предлага и които определя на академията като национален научен център законопроектът за бюджета за 2012 г. „Аз се страхувам, че управляващите не разбират размера на бедствието, което нанасят на българската наука и на БАН чрез този законопроект", опасява се още професорът.

Той обяви, че ако бюджетът за следващата година се запази в размер 54 млн. лв. или 59 млн. лв., колкото е в момента, това ще бъде краят на БАН и тя ще се свие до степен на пълно стопяване. „Тогава, в края на следващата година, ще имате пълна възможност да продавате имуществото на БАН, защото просто в сградите няма да има хора", обърна се към управляващите професорът.

Второто нещо, за което протестиращите излязоха пред МС, е достойнството на БАН. „Искаме да спре войната между БАН и да спре обидното и унизително отношение към българските учени", подчерта той и допълни, че в нито една цивилизована страна представители на правителството не използват обидни думи, за да говорят за учените си. „Част от унижението е и некомпетентното говорене по проблемите на науката, с което сме залети през последните няколко седмици", обяви проф. Бойко Георгиев и допълни: „Какви ли не измишльотини се чуха по повод управлението и финансирането на науката".

Той посочи няколко световни научни центрове, за да опровергае публично оповестената информация, че нямало научни центрове, които са отделени от университетите. По думите му, три четвърти от хората, излезли днес на площада пред МС, са специализирали в първокласни европейски и американски научни институти.

Учените възразиха и срещу некомпетентното говорене, което се опитва да противопостави учените от БАН и университетите. „Ние и университетите сме една научна общност, ние сме едно цяло. Много добре знаем, че ако ние сме зле - те също са зле. Ако университетите са зле - и БАН ще бъде зле", обясни още проф. Георгиев. По думите му, това е измишльотина, която повече би отивала на селска вечеринка, а не на правителствена позиция и политика.

Много грешно се говори и за помощния персонал и за това, че той търпи съкращения. „Може би проф. Игнатов е много добър хуманитарист, може би неговият изследователски процес може изцяло да се извършва от един човек, но в областта на природните, техническите, медицинските и здравните науки, както и селскостопанските науки, няма изследователска работа, която може да бъде извършена само от учени", обяви проф. Георгиев и допълни, че в това участват и много висококвалифицирани специалисти.