Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) има известни възражения в някои предложения, като например това центровете за професионално образование да имат собствена материална база.

Общо взето това е безсмислица, смята Теодор Дечев от АИКБ. Той подчерта, че собствената материална база не гарантира добро обучение.

Работодателите не са съвсем съгласни и с изискването те да осигуряват условията за практическата част на професионалното обучение в предприятията.

Категорично АИКБ е против задължително подновяване на лицензите на центровете за професионално образование на всеки 5 години. Дечев коментира, че целта на тази мярка е само да се събират такси на всеки 5 години.

Също така АИКБ е против това на областно равнище да се създават защитени професии. Списъкът на защитените професии трябва да бъде относително кратък, смята още Теодор Дечев. Според него в този списък трябва да влизат само професии със значение за развитие на икономиката.

АИКБ няма да подкрепи предложение за законопроект за професионалното образование, но са за дуалното обучение.

Българската стопанска камара (БСК) от своя страна е на мнение, че законопроектът е крачка в правилната посока, но не достатъчно голяма крачка. След въвеждането на дуалната система работодателите ще трябва да генерират значителен брой работни места средногодишно, което е сериозно предизвикателство за бизнеса.

От БСК се притесняват, че така няма да се гарантира достатъчно качество на професионалното обучение. Освен това около 35 000-40 000 предприятия могат да се включат в дуалната система на образование.

Реформата в професионалното образование е важно условие в споразумението за партньорство, изтъкна и вицепремиерът Зинаида Златанова. Развитието на тази реформа, по думите й, е залегнала в редица оперативни програми.

От КНСБ са категорично за спешно приемане на промени в професионалното образование. Синдикатите са за идеята за защитените професии. КНСБ иска създаване на секторни фондове за обучение и квалификации, каквито има в 15 европейски държави.

КСНБ е против предложения начин на осъществяване на дуалната система чрез трудово правоотношение. Синдикатите искат да не се пипа договора за ученичество.

Според вицепремиера Зинаида Златанова бележките по закона са били градивни.