Работодателите във Враца скочиха срещу план-приема за учебната 2018/2019 година в града.

След сигнал от регионалните структури на националните организации на работодателите във Враца (Индустриална стопанска камара Враца, Търговско промишлена палата Враца, КРИБ ВРАЦА и АИКБ Враца) от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Понякога техниците получават по-високи заплати от висшистите, призна Вълчев

В писмото бизнесът категорично изразява несъгласието си с административната намеса при план-приема за учебната 2018/2019 година в града. Промяната внасяла дисбаланс между броя на завършващите 7-ми клас ученици и общия брой паралелки за план-приема за учебната 2018/2019 г. в областта.

С решението на МОН изкуствено и необосновано се завишават непрофесионалните паралелки от 10 на 12, което ще доведе до отлив на ученици от професионалните такива.
С това пряко ще бъдат увредени интересите на бизнеса от региона, допълват още работодателите.

Поради това от АОБР настояват гласуваното от Областна комисия по заетост предложение за 16 професионални от 26 паралелки в план-приемa за учебната 2018/1019 г. да бъде одобрено от МОН.

Оставете профилираните паралелки, настояват родители във Враца

Оставете профилираните паралелки, настояват родители във Враца

Директори на професионални заведения организираха контрапротест

Припомняне обаче, че ученици, родители и учители във Враца също се надигнаха срещу подготвяния проект за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година, според който в училища в града се закриват профилирани паралелки. Родителите са категорични, че профилираните паралелки не трябва да се закриват и за сметка на тях да се откриват нови професионални паралелки.

Учениците масово предпочитат професионалното образование

Учениците масово предпочитат професионалното образование

За 62% от учениците то е първи избор при кандидатстване

Междувременно на заседание на парламентарната комисия за образование министър Красимир Вълчев обясни, че уседналостта остава водещ критерий при приема на първокласниците.