Депутати от БСП сезираха Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

"Внасяме конституционна жалба със 71 подписа. Атакуваме над 30 члена от Закона за предучилищното и училищното образование", каза пред журналисти народният представител Стоян Мирчев.

По думите му, не може да продължават "безумията" в средното образование. Според социалиста е недопустимо учениците от 6-и и 7-и клас да не учат Българско средновековие, да не знаят кой е цар Симеон Велики, кой е княз Борис I, да не знаят какъв принос има България за световната култура и каква велика държава е била. Той бе категоричен, че трябва да спре пренасянето на отговорност между авторите на този закона, което правило от ГЕРБ и министерството.

Зам.-председателят на комисията по образование Анелия Клисарова подчерта, че Конституцията ясно регламентира, че трайните обществени отношения в образованието са изключително значими.

По думите ѝ, т. нар. учебни програми трябва да бъдат регламентирани в закона. "При всяка смяна на изпълнителната власт - трябва ли нашите деца да имат нова наредба и нова смяна на учебния план и програмите?", запита Клисарова. Получавало се така, че едните деца са започнали по един план, в 5 клас са по друг, а в 7-ми по трети. "Това е нарушение на Конституцията", отсече тя.

Вторият основен момент е свързан със средствата за частните училища. "Атакуваме тази част от закона, която разрешава държавни средства за частните училища", обясни Клисарова. Според нея това води до социална несправедливост.

По отношение на стандарта за приобщаващо образование Клисарова изтъкна, че самите автори казват, че вече е неприложим. "Не бива да се нарушава законното право, конституционното право тези държавни образователни стандарти да бъдат публикувани, съгласувани, приети в НС, за да гарантират устойчивост в системата", посочи социалистката.

От БСП настояват поне основна част от стандартите - за учебен план и за учебното съдържание, да се приемат като приложение към закона и да има устойчивост. "Този хаос в средното образование не може да продължава", категоричен е Стоян Мирчев. По думите му, практиката показвала, че има незаконосъобразни текстове, че законът е "кух".

Миналата седмица БСП са внесли в деловодството на НС промени в Закона за предучилищното и училищното образование, за да можело неговите "недъзи" да бъдат поправени.