След близо 3 часа дебати образователната комисия към НС прие проекта на Бюджет 2014.
10 народни представители гласуваха „за", 8 бяха „против", а един се въздържа. Проектът не бе подкрепен от депутатите от ГРЕБ.

Образователният министър Анелия Клисарова лично представи частта от бюджета, касаеща образованието и науката.

Тя подчерта, че за идната година правителството е предвидело 3,8 % от БВП да отиде за образование, като за 2013 г процентът е 3, 625.
Като сума парите за догодина са 3 млрд. 92 млн. и 600 хил. лв., като отделно от тях са предвидени 100 млн. лв. за образование в националния бюджет.

Средствата за средно образование ще бъдат 1 млрд. 775 млн. 811 хил. лв., което е с 50 млн. повече от тази година.
Субсидиите за висшето образование остават с досегашната си стойност от 351 млн. лв., а бюджетът на БАН ще нарасне с 13 млн. лв. и така ще стане общо 72, 5 млн. лв.
С 9% ще бъде увеличен единния разходен стандарт за деца със специални образователни потребности.

Образователният министър обясни и за какво ще отидат допълнителните 100 млн., заделени в националния бюджет. По думите на Клисарова те ще бъдат инжектирани в ефективни дълготрайни политики.

Част от тях ще бъдат използвани за подобряване на делегираните бюджети и за включване на новите информационни технологии в обучителния процес.
С тях ще се осигури безплатен превоз на всички ученици, които пътуват от населеното си място до учебно заведение в друг град.
В частност, стоте милиона ще бъдат използвани за финансиране на специални мерки за мотивиране на младите педагози.

Клисарова подчерта, че бюджет 2014 г ще бъде насочен и към обвързване на професионалните училища с нуждите на пазара на труда и синхронизиране на висшето образование с други национални програми.

Стана ясно с 24 млн. лв. ще разполага Фондът „Научни изследвания", като тази сума е същата и за изтичащата 2013 година.
„Решихме да инвестираме по-малко в администрация, а повече в научни изследвания", каза Клисарова.

Тя съобщи, че ще бъдат заделени и 5 млн. лв., в които ще се осигури превоза и на пътуващите учители.
С 1 млн. лв. ще нарасне и бюджетът на защитените училища, след като техният брой е нараснал с девет за последната година.

Предвидено е близо 8 млн. лв. да бъдат използвани за уравновесяване на заплатите на учителите в по-малките населени места.

На заседанието бяха поканени представители на синдикатите, на БАН, на училища и на вузове.
В дискусията се включи и ректорът на СУ проф. Иван Илчев, според когото този бюджет е до голяма степен повторение на бюджета на Дянков.
Той се оплака, че за предстоящата година на Софийския университет ще бъдат отпуснати едва 44 хил. лв. за наука, което не стига и за една лаборатория.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се намеси и изрази преценката си, че това не е мечтаният бюджет нито за образованието, нито за науката. Според него той е малка и плаха крачка новото правителство да скъса с наследената политика.
"Нямаме реален измерител на качественото образование и докато такъв не се установи, ще говорим само за пари, а реална реформа няма да има", констатира Местан.

След оспорвани дебати бюджет 2014 мина през комисията, макар и с превес от само един глас.

Председателят Ваня Добрева пое ангажимента до края на годината поверената й комисия да излезе с предложение за актуализиране на стратегията за научни изследвания, която да бъде национална, а не партийна.