Внезапното прекъсване на преговорите от страна на синдикатите остави у мен впечатлението, че позицията на правителството и аргументите към нея не бяха докрай чути или разбрани.

Такава позиция изразява министърът на образованието и науката Даниел в писмодо ръководствата на чителските синдикати и Националния стачен комитет.

Според министър Вълчев преди спирането на преговорите е имало сближаване на позициите, като са останали три съществени въпроса, по които страните имат различни позиции.

Първият дискусионен въпрос засяга плащанията през 2007 г.

Министърът посочва, че няма спор относно размерана заплащането, което заетите в системата ще получат (около 28 млн. лева). Няма спор и за  източника на средствата (от реализирани в системата икономии), както и за началната дата на плащане - 1 ноември 2007 г.

„Единственият спорен въпросе дали тези средства, които работещите в системата ще получат в пълния им размер, трябва да влязат като база на заплатите за 2008 г.

Независимо как ще бъде решен този въпрос, стандартът за издръжка на един ученик (респективно фондът за заплати) за 2008 г. е един и същ." - се казва в писмото.

Според Вълчев, различията идват от опасенията на правителството, че при искания от синдикатите вариант натискът за оптимизиране на училищната мрежа в общини с голям брой маломерни и слети паралелки би бил твърде голям още от началото на годината. По думите му „това крие рискове, които трябва да се дискутират, а не просто да се подминават".

Вторият дискусионен въпрос се отнася до учителските заплати през 2008 г.

Янка Такева,
председател на СБУ:
„Готови сме във всеки момент да продължим преговорите."

Образователният министър подчертава, че няма спор относно новия механизъм на тяхното формиране (през единния разходен стандарт, делегираните бюджети, нормите на задължителна преподавателска работа, средните стойности на нормативите за пълняемост на групите и на паралелките).

Според него има голямо сближаване на позициите за техния размер - 650 левасредна брутна заплата, което означава между 450 лева за постъпващ учител и 785 лева за учител с висока квалификация и продължителен трудов стаж (при средна пълняемост на паралелките).

Ако пълняемостта на паралелките е по-голяма от 22 деца, тези числа се увеличават пропорционално.

„Извън посоченото увеличение остават първият стълб на диференцираното заплащане (предвиден за цялата 2008 г.) и следващият стълб (предвиден от 1 октомври 2008 г.). Настояването на синдикатите, което не се споделя от правителството, е, че извън всичко това заетите в системата трябва да получават и гарантирана 13-а заплата." - се казва още в писмото.

Третият дискусионен въпрос е за изваждането на светло на частните уроци.

Предложеният от правителството текст предвижда всеки учител, който предоставя образователни услуги срещу заплащане, да декларира пред директора това обстоятелство, както и отсъствието на конфликт на интереси.

„Считаме за правилно неподаването на декларация или подаването на декларация с невярно съдържание да бъде уредено като основание за прекратяване на трудовото правоотношение.

До този момент от страна на синдикатите не е изложен нито един съдържателен аргумент противнаправеното предложение." - заявява Даниел Вълчев.

В Заключение образователният министър изразява готовността на страна на правителството да продължи преговорите още в рамките на днешния ден или през предстоящите почивни дни.

Междувременно председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че синдикатите имат готовност за продължаване на преговорите. 

"Чакаме да ни повикат. Готови сме във всеки момент да продължим преговорите." - заяви Такева.