20 на сто младите европейци имат проблем с четенето и писането.

Това призна еврокомисарят по образование и култура Тибор Наврачич по време на годишната конференция „Образование". Тази година фокусът на конференцията, организирана от фондация „Заедно в час", е поставен върху качественото образование за всяко дете в България и върху това какви са ключовите държавни политики и училищни практики. „Работим усилено да направим образованието по-включващо, но остава още за доработване", отбеляза Наврачич.

Като пример за нуждата от доработване той посочи данни, според които една пета от младежите в Европа се затрудняват да четат и пишат. „България е изправена пред предизвикателството да даде достъп на бедните хора до образование, защото имаме прекалено много ученици в неравностойно положение", изтъкна още еврокомисарят по образование и посочи, че повече от половината от 15-годишните ученици с ниски социални показатели имат лоши резултати по математика в училище.

Наврачич обърна внимание и на инвестициите, като посочи, че в Европейския съюз инвестирането в образование е спаднало с 3,2 на сто от 2010-та година насам. „Ред страни-членки инвестират по-малко в образование", призна еврокомисарят и напомни, че именно училищното образование е най-добрата гаранция за предпазване от социално изключване и също даване възможност за заетост.

С потока на бежанци образователният процес стана още по-важен", засегна и друга важна тема еврокомисар Наврачич. „Тези хора имат нужда освен от храна и от образование на всички възрасти. Мигрантите трябва да бъдат изцяло интегрирани в тази система, за да намерят своето място на пазара на труда и в обществото като цяло", убеден е още той.

Образователната ни система в момента е отворена бежанци, стана ясно от думите на вицепремиера по социална политика Ивайло Калфин пред журналисти.

След като участва в годишната конференция „Образование" и чу признанието на еврокомисаря по образование и култура Тибор Наврачич, че заради бежанския поток ролята на образованието става още по-важна, вицепремиерът Калфин увери, че капацитетът на нашата държава в това отношение е голям и има възможности. „Това, което може да се направи за децата бежанци, които имат нужда от образование, се прави", заяви вицепремиерът.

Той обаче изтъкна, че въпросът е не дали може да се направи, а до колко има интерес от самите бежанци. „Изучаването на български език, включването в училище означава траен интерес да останат в България", коментира Калфин и добави, че има такива деца, които се включват в образователната ни система.
„Образователната ни система в момента е отворена там, където има желание да се научи първо български език и след това да се влезе в училище", отсече вицепремиерът.

Ивайло Калфин коментира и актуалната през последната седмица парламентарна тема за държавния бюджет за следващата година. „Няма да има корекции на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО)", заяви вицепремиерът по отношение на решението на парламентарната комисия по труда и социална политика да отхвърли на първо четене бюджета на ДОО.

„В комисия просто не бяха всички депутати тогава, когато се гласуваше. Гласуването беше седем на седем и ако всички си стояха на местата и гласуваха, щеше да се приеме", убеден е Калфин.