Дистанционното обучение бе разумен и правилен начин по време на пандемията, това, което се отчита е, че част от учениците у нас и в Европа нямат добър равен достъп, за да достигнат грамотност, затова дистанционното обучение е единственият възможен вариант. Това заяви пред БНТ Диян Стаматов, председател в Съюза на работодателите в образованието и директор на столичното 119-о СУ.

Той обясни, че заради червената карта на страната навсякъде локалното решение е много трудно и "едва ли има директор, който може да вземе конкретно решение". "Ако започне да намалява трендът, вероятно да - това ще е правилният начин", каза Стаматов. Как ще се навакса пропуснатото - той отговори, че изпитите и подготовката за 7-ми и 12-и клас е била много по-различна и специфична и миналата година резултатите от тях показват противоположни насочености, а именно, че са имали много по-високи резултати.

Над 90% от учителите против лаптопите им да бъдат под контрола на МОН

Над 90% от учителите против лаптопите им да бъдат под контрола на МОН

Над 30% от училищата ползват възможностите на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp и др.

"Трудно се учи в тази обстановка, много по-различно", каза Диян Стаматов и обясни, че и сега учебната година е удължена до края на месец юни.

"Ще има необходимост от наваксване в летните месеци и началото на септември, но това не означава по-ранно започване. Годината ще започне на 15 септември, но с малко наваксване преди това", съобщи той.

Какво означава наваксването, от думите на Стаматов не стана ясно, но се предполага, че ще е под формата на повече домашни за лятната ваканция от страна на учителите.