51% от децата в българските училища и детски градини са от непълни семейства, 12% се отглеждат от баби и дядовци, защото родителите им са на гурбет в чужбина, а 28% от децата са с ромски произход и изобщо не посещават училище.

Тези данни представи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ – Янка Такева по време на конференция на тема: „Възпитание в българското училище, изграждане на морални ценности и национална идентичност чрез религиозно образование”.

Такева посочи, че днес родители са родените след 90-та година, които, по думите й, са част от едно „изпуснато поколение”.

8000 у нас изучават християнство в училище, 3000 – ислям
Обновена

8000 у нас изучават християнство в училище, 3000 – ислям

Религиозното образование е въпрос на национална сигурност, твърди преподавател

Тя изтъкна, че българските учители са изключително подготвени, квалифицирани и мотивирани за работа, като опроверга една от „мантрите” в българското общество, че професията като цяло застарява.
„Българският учител е на четвърто място по възрастова структура. Учителите в другите 174 страни, участвали в изследване, са по-възрастни. Българският учител е на възраст от 49 до 55 години.

Ако някой от вас смята, че това е висока възраст, при тази продължителност на живота и при увеличаването на възрастта за пенсия, е негово право”, изтъкна Такева.
Като част от професионалните компетенции и умения, които притежава българският учител, Такева изтъкна възпитателната функция.

Председателят на СБУ посочи, че в държавните образователни стандарти и при извършването на методически проверки на учителите липсва възпитанието като елемент от общообразователната подготовка на ученика.
По думите й думата "възпитание" се среща два пъти в новия закон за средното образование.

Въпреки това българският учител никога не е прекратявал своята възпитателна функция, категорична бе Такева, тъй като образователните и възпитателните функции не могат да бъдат разделени в педагогическия процес.

Оказва се, че никой не отчита, какви възпитателни задачи в урочната единица са постигнати от учителя.

Според Янка Такева трябва да се работи много и с родителите, които искат децата им да са успешни млади хора. По думите й не можеш да си успешен, ако нямаш нравственото, религиозното, естетическото възпитание.

В тази връзка Синдикатът на българските учители с благословията на патриарх Неофит е подготвил досега 800 учители, които да преподават религия в училище. От 15-ти септември 2016 г. в религиозното образование включваме училищните настоятелства и обществените съвети, така както е по новия закон, обясни тя.