Техническа е грешката, която е допусната при част от класирането на ученици след седми клас и касае само Технологичното училище "Електронни системи" - ТУЕС, Софийската професионална гимназия "Джон Атанасов", Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия, както и една паралелка в НПМГ, където вместо да бъде удвоена оценката от олимпиадата по физика, тя е взета един път.

Грешката засяга само София.

Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град Ваня Кастрева на извънреден брифинг, след като МОН изтегли обявеното по-рано класиране на учениците. 

МОН свали първото класиране на седмокласниците
Обновена

МОН свали първото класиране на седмокласниците

Има "бъг" в системата

РИО в София е бил сигнализиран от родители, записали децата си за професионална гимназия "Джон Атанасов" и ТУЕС. Веднага след това работа е започнала специална комисия към МОН.

Кастрева увери, че балообразуването е един от най-проверяваните елементи и децата няма да бъдат ощетени. Всички ученици имат сформиран бал, но той за всяка паралелка е различен, като само в София-град има над 70 балообразуващи групи.

Шефът на инспектората посочи, че ученици могат и да се върнат надолу по скалата, тъй като всичко зависи от това как са подредили желанията си. "Водещо е желанието, а на второ място - балът", посочи Кастрева и добави, че само за 20 от над 8800 деца след поправянето на техническата грешка ще има разлика в училището.

Комисията по контрол на сверяване следи къде се намира всяко едно дете и няма да допусне повече грешки.

26 закрити паралелки след първо класиране в София

26 закрити паралелки след първо класиране в София

Учениците в София искат да учат в профилирани паралелки

Отговорникът за информационното осведомяване на седми клас Камен Радев коментира, че се разглежда отделно всеки един бал. Когато има съмнение в някакво разминаване, на всеки един родител се отделя специално внимание и се разглежда конкретно неговия случай.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова допълни, че няма информация от други родители и от други градове за подобни проблеми. Тя заяви, че ще бъде направена допълнителна проверка и съответно ще има последствия и наказания, ако има човешка грешка.

"Ще има класирани ученици, спрямо техните заявени желания. До днес трябва да бъде обявено класирането и от утре ще могат да се записват учениците", каза зам.-министърът на образованието. Тя призова да не се говори за излъгани ученици, а за правилно записани деца.

След отстраняването на техническата грешка, ТУЕС ще е с минимален бал 419, което го нарежда на четвърто място. Софийската професионална гимназия "Джон Атанасов" от 39 място се изкачва на 26. При другите училища няма разместване в рейтинга и в класиранията.

Кастрева изказа благодарност към родителите, защото те са различни, отговорни, бдителни и граждански активни

"Проблемът е в техническата грешка и ние се чудим откъде идва тя, защото в балообразуващите групи само последният тик в системата е променен на едно, а трябва да е три", обясни Радев, като посочи, че може и някой да е натиснал нещо грешно.