През есента на 2015-а може да се стигне до затваряне на държавни висши училища. Това прогнозира ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, цитиран от БНР. Той смята, че това е напълно възможно да се случи ако държавата не промени методиката за финансиране на университетите, чиято субсидия сега се определя главно от броя на приетите студенти.

В момента всички университети, с изключение на медицинските, имат незаети места за първокурсници, защото държавната поръчка е по-голяма от завършващите ученици. Държавните и частни висши училища имат 72 000 места за прием, а завършилите последната година ученици са 58 000. Абитуриентите догодина ще бъдат 48 000.

Ректорът на Великотърновския университет смята, че ако бъдещото правителство не вземе мерки догодина ще има затворени университети заради липса на желаещи да учат в тях. Той отчете факта, че има много български деца, които отиват да учат в чужбина и изрази надежда да не е лош пророк.

По думите на проф. Легкоступ това, което може да спаси висшите учебни заведения догодина, е да се запази същото финансиране от държавата, което е към университетите и да се намали наполовина държавната поръчка. Според него е необходимо стойността, с която се финансира един студент, да се увеличи два пъти или да се разреши платено обучение.

Ректорът е убеден, че освен спешните за развитието на висшето образование у нас е нужен и пакет дългосрочни мерки.