Министерството на образованието и науката (МОН) подкрепя идеята на директора на Историческия музей в Батак г-жа Теодора Пейчинова да се организира национален конкурс за есе "От Батак съм, чичо…". Размисли 140 години по-късно".

Информацията е публикувана на сайта на МОН в деня, когато министърът на образованието Тодор Танев подаде официално оставка, а от номинираната от Реформаторския блок Меглена Кунева за неговия пост се срещна с премиера Бойко Борисов.

Борисов внася кандидатурата на Кунева за гласуване в парламента в сряда
Обновена

Борисов внася кандидатурата на Кунева за гласуване в парламента в сряда

Тодор Танев е подал оставката си

Припомняме, повод за оставката на Танев стана опитът да се формулира 5-вековното турско робство като "съвместно съжителство".

Инициативата се посвещава на 140 години от Априлската епопея – Батак, мотивират се от МОН.

Танев не одобрява Кунева за нов просветен министър

Танев не одобрява Кунева за нов просветен министър

"Не особено", отговори проф. Танев

Чрез регионалните инспекторати по образованието и други свои структури МОН ще окаже съдействие за разпространението регламента на конкурса в училищата, за да се включат ученици, които се вълнуват от темата.

Припомняме, Баташкото клане е избиване на българското християнско население в село Батак при потушаването на Априлското въстание. Масовото изтребване е направено от османски башибозук от съседните помашки села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султан Абдул Хамид II. Тогава са избити между 1 400 и 5 000 души.