Обществото иска да има по един учебник за един предмет. До този извод е достигнала просветната министърка Анелия Клисарова след множество срещи с български учители и ученици.

На пресконференция в Министерски съвет тя обяви, че така ще се гарантира качеството на образованието и неговото еднакво равнище за всички деца от всички населени места. Това обаче няма да ограничи учителите, а дори ще ги предразположи към творчество, смята Клисарова.

Стана ясно, че съществува и идеята за два вида помагала - едните да обслужват материала по учебник, а другите да надграждат тези знания и така всеки преподавател ще може сам да преценява нивото на класа си и по какви помагала да работи с него. Така ще може да се подобри и съдържанието на учебниците, прецени още министърът.

По думите й съдържанието ще се изготвя от голям екип, предимно от учители от всички райони, след което ще се публикува онлайн и чак след обществено съгласие ще се пуска за печат. Така според Клисарова ще се спестят и пари, които ще могат да се инвестират в образователната система.

Тези промени обаче е невъзможно да се случат през този септември. Стана ясно, че тези просветни промени не са обсъждани на заседанието на кабинета днес. Целта на Клисарова е първо да се види реакцията на учители, ученици и родители към идеята и тогава да се пристъпи към нейното реализиране.

Оказа се, че и до образователния министър са достигнали слуховете, че е едно от спряганите имена за рокади в кабинета. Нямам притеснения, мисля да работя и да правя това, което трябва, отсече Клисарова.