От Асоциацията на езиковите центрове в България са притеснени, че езиковите школи, изпитните центрове и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование не са споменати в трите нови заповеди на министъра на здравеопазването.

Според тях това не е неволен пропуск, а дискриминиране на частния образователен бранш.

В своя позиция те подчертават, че разрешеното присъствено обучение за деца от 1-4 клас през последния месец е показало, че няма разлика между държавния и частния образователен сектор по отношение на риска от заразяване.

От Асоциацията посочват, че в сектора на неформалното обучение противоепидемичните мерки се спазват безкомпромисно, а рискът от заразяване е дори по-малък от този в държавните и общински училища заради малките групи обучаеми.

Обмислят поетапно връщане в клас и на големите ученици

Обмислят поетапно връщане в клас и на големите ученици

От 18 януари

Те открояват два аспекта на проблема при запазване на сегашния режим, който позволява единствено онлайн обучение за ученици от 5-12 клас и възрастни в частните учебни центрове. На първо място медицинските специалисти не препоръчват онлайн обучението за деца да е за продължителен период, тъй като то носи рискове за физическото и психическо здраве на подрастващите. Освен това много от обучаемите се подготвят за явяване на изпити за международни сертификати за кандидатстване в университети в чужбина, като подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн.

Като допълнителен аргумент от Асоциацията посочват, че масово гимназистите се явяват на присъствени изпити за международни езикови сертификати в периода май-юни 2021 г., за да могат да получат навреме резултатите от положените изпити спрямо сроковете на университетите. Учениците в 11 и 12 клас имат нужда от високи резултати, за да може да са конкурентни при кандидатстването в избраните от тях университети. Забраната за присъствено обучение обаче поставя под риск успеваемостта на учениците на международните изпити.

Големите ученици - три седмици на училище, три – вкъщи

Големите ученици - три седмици на училище, три – вкъщи

Ваксини ще има за всички, които желаят да бъдат ваксинирани

Според тях хибридният модел на посещаемост, в който се редува присъствено обучение на деца от различни класове с дистанционно, цели единствено избягване на струпването на много ученици на едно и също място. Те обаче напомнят, че организацията на дейността им включва работа с малки групи ученици, които седят на необходимото разстояние в класната стая с маски, нямат междучасия, столова или други дейности, които да водят до нерегулирано струпване на много хора на едно и също място.

Спрямо Вашата заповед в момента, децата от 5 до 12 клас могат да ходят групово на кино, на мол, на танци и фитнес, а след месец и на ресторант, но не могат да посещават часовете си по чужд език в езиков център, за да се подготвят и положат успешно изпит за езиков сертификат с цел кандидатстване, недоумяват езиковите школи.

По тази причина настояват за промяна на заповедта на здравния министър, с която да се даде възможност и на учениците от 5 до 12 клас да посещават присъствено обученията си в езиковите центрове при спазване на противоепидемичните мерки.

Освен това те настояват да не се прави разлика между ученици, учители и обучение в държавния и в частния сектор, както и да се представи ясен график със срокове за поетапно разхлабване на противоепидемичните мерки за бизнеса в сектора на неформалното образование.

Отворете езиковите центрове, молят от бранша

Отворете езиковите центрове, молят от бранша

Ресторанти и спортни зали работят, но езиковите центрове - не