"Ресторантите работят, тренировките вървят, семинарите вървят, само езиковите центрове - не! Разбираме тежката епидемиологична обстановка, но какви може да са доводите, които едновременно позволяват на всички бизнеси да работят в рамките, които пожелаха, а само на нас - да останем затворени".

Това се казва в открито писмо до премиера Бойко Борисов от Асоциация на езиковите центрове в България. Организацията защитава правата и интересите на езиковите школи, изпитните центрове и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование.

Те са имали неколкократни срещи, разговори и мейли със здравния министър Костадин Ангелов и с просветния му колега Красимир Вълчев и са искали да получат равнопоставено отношение.

Те са представили спазваните при тях противоепидемични мерки, каквито няма нито в държавните училища, нито в залите, нито в ресторантите - отстояние, маски , малки групи, децата не се смесват извън класната стая. И двамата министри заявиха, че нашите мерки са адекватни, а нашата роля - общественополезна, пишат от организацията.

От Асоциацията цитират интервю на здравния министър от 10 ноември 2020 г. пред Нова телевизия, според който: "В образователните институции с надграждащо обучение работата ще продължи, но само ако децата носят маски и са на 1,5 метра разстояние.".

Дни по-късно това не се оказа вярно.

"Молим за отговор от името на хилядите служители, родители, деца, чиито интереси защитаваме - защо същите тези деца могат да ходят на тренировка, но не и на английски? Защо могат да ходят на занималня в училище в смесени многобройни групи, където седят с часове, но не могат да се готвят за международни изпити в безопасна среда, на отстояние, в маломерни групи, на времеви интервали от по час и малко? Защо можем да ходим на семинар с 30 колеги, но не на обучение по ключови компетенции с 8 колеги", питат от Асоциация на езиковите центрове в България.

Те очакват премиерът Бойко Борисов да помогне на бизнеса на езиковите центрове в България и прилагат подписка за отпадане на забраната за присъствено обучение в езиковите центрове в страната.