Не трябва да се обещава – трябва да се поемат ангажименти – ясни и конкретни, съгласувани с всички. Така Йорданка Фандъкова коментира в ефира на Нова телевизия провелия се учителски събор и недоразумението с правителството за ключовото послание на събора  - това за 10% увеличение на заплатите на учителите от 2017 г.

Фандъкова като бивш министър на образованието в Кабинета „Борисов”1, а и като бивш училищен директор, коментира, че случилото се е резултат от липса на добра комуникация и добра подготовка на събитието. „Когато събираш в една зала 12 хиляди учители и те носят посланието за близо 100 хиляди учители от цялата страна, трябва много добре да си подготвил посланията”, коментира Фандъкова.

Припомняме, на широко прокламирания Национален учителски събор министърът на образованието Меглена Кунева обяви, че всички ще работят за увеличение на учителските заплати с 10% от 2107 година, което от присъстващите бе възприето като договорено с изпълнителната власт и сигурно. Веднага на следващия ден това бе отречено както от премиера Бойко Борисов, така и от Министерство на финансите, което предизвика широко недоволство и разочарование.

10 % скок на учителските заплати искат МОН и синдикатите за 2017-та

10 % скок на учителските заплати искат МОН и синдикатите за 2017-та

Само 30 лева получава класният ръководител

Тя припомни, че в обръщението си към учителите по време на събора е изтъкнала значението на инвестициите в образованието и в кариерното развитие на учителите, което по думите й е ключът към реформата.

„В същото време послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплати са не навремени. Получи се грешка от страна на Министерство на образованието – желанието да се подготви добре и липсата очевидно на комуникация с правителството, което трябва да вземе това решение”, коментира столичният градоначалник. Според Фандъкова няма правителство, което да не иска да инвестира в учителите.

„Разбира се трябва да се направят разчети и да дойде времето за бюджета за следващата година. Много внимателно трябва да се отправят посланията.

„Аз съжалявам, че не беше чуто едно послание от моя поздрав - реформата, модернизацията в българското образование трябва да се търси в добрите практики на български учители. Има иновативни учители и училища, които работят не по-зле от което и да е училище в Европа и в света”, каза още Фандъкова.