Неделна оставка от министъра на образованието Анелия Клисарова поискаха на пресконференция бившите управляващи от ГЕРБ. Опозицията призовава за отстраняването й заради това, че тя е „стопила доверието на учителите” и на институциите към образователното министерство.

ГЕРБ заявиха и други желания в списъка си за промени в образователната система, сред които е и незабавното приемане на новия Закон за училищното образование.

„Настояваме въпросните 80 млн. лева, които правителството очаква да получи от икономическия растеж у нас през тази година, да бъдат вложени само в сектор образование”, заяви народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова и мотивира искането с факта, че образованието е единственият ресор, който генерира растеж в икономиката.

Гербаджиите настояха тези 80 млн. лева да бъдат дадени на детските градини и училищата за увеличаване на техния единен разход, което от своя страна ще доведе до увеличение на учителските заплати с до 8 на сто.

Бившите управляващи сигнализираха и за два проекта в сферата на образованието от предходния програмен период, които изтичат в средата на тази година, а пари от бюджета ни за тях повече няма.

„Единият проект е този за извънкласните дейности, за които през последните три учебни години са дадени 94 млн. лева. През юни този проект приключва и нямаме заделени пари повече за извънкласни дейности", обясни депутатът от опозицията Корнелия Маринова.

Другият проект, който събуди притеснение у ГЕРБ, е този за целодневната организация на обучението в средните училища - инициатива, по която са ангажирани 4000 учители.

„Как искаме да имаме грамотност, когато 30 на сто от училищата ще останат без целодневна организация на обучението", попитаха от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов се обединиха около мнението, че увеличение на заплатите на учителите на този етап няма как да има, въпреки че образователният министър обеща 5% повече пари за младите учители до 35 години.