Големите ученици от Класическата гимназия ще учат в сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий". Това е една от точките, за които се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и ръководството на гимназията в присъствието на представителна група преподаватели от НГДЕК, съобщиха от МК.

Останалите договорености са училището да има прием и от 5-ти клас, а не както досега - от 8 клас, синдикалните спорове в колектива да се решават в рамките на колективния трудов договор.

Учебният процес в ремонтираната училищна сграда на ул. „Баба"№ 16 в "Модерно предградие" вече протича нормално, гарантираха учителите. Директорката на гимназията Мариела Папазова няма да подава оставка. Тя няма да приеме и подадените в края на миналата седмица оставки на 37 учители от гимназията.

Всичко това се прави в името на нормалното обучение на децата в обновената сграда на училището. На срещата стана ясно, че микроклиматът в учителския колектив на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" е нарушен, има и проблем в отношенията с част от родителите.

Посочени бяха и конкретни случаи, в които лидери на синдикални структури в гимназията превишават правата си по закон и въпреки, че са уволнени поради грубо погазване на трудовата дисциплина, съдът ги възстановява на работа.

Само с общи усилия можем да преодолеем разрива в колектива, нека го направим в името на възпитаниците на Класическата гимназия, обобщи министър Рашидов, като призова училищното ръководство и учителите да не допускат никакво разстройване на учебния процес в обновената сграда на гимназията. Нека проявим разум, длъжни сме да възстановим престижа на Класическата гимназия, подчерта Вежди Рашидов.

Срещата беше в зала „Колегиум" на Министерството на културата министърът на културата.