До две седмици в Министерския съвет ще влезе новата стратегия за развитие на педагогическите кадри, която се изработва за първи път у нас. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от БНР. С нея учителската професия става регулирана, което означава, че ще отговаря на много по-строги критерии, както лекарската и юридическата.

Стратегията дава възможност на младите учители още в 4 и 5 курс да влязат в училищата, а стажът им да се заплаща. Просветната министърка посочи, че началната работна заплата на младшите учители ще бъде увеличена, за да бъдат мотивирани да остават в учебните заведения, а след това да не са необходими 10 години, за да станат старши учители.

Във връзка със съвпадането на абитуриентските балове с европейските избори, министър Клисарова уточни, че е постигната договореност с общините, кметовете да определят местата, където абитуриентите да бъдат изпращани, защото това няма да може да стане в училищните дворове, заради секционните комисии в училищата.