И в област Търговище, която от близо седмица е в тъмно червената зона в статистиката на разпространение на коронавируса, учебната година ще започне присъствено, въпреки че планът на МЗ предвижда при такива показатели учебният процес на е дистанционен.

В студиото на БНТ образователният министър Николай Денков заяви, че до последно ще се изчакват и наблюдават показателите, включително и в първите дни след 15 септември. Трябва да се види каква ще е картината в клас. Той не изключи вариант да се вземе и друго решнеие.

 1956 нови случая на коронавирус, 4419 души са в болница

1956 нови случая на коронавирус, 4419 души са в болница

Заразените медици вече са над 14 000...

Иначе за цялата страна учебната година също започва присъствено. Денков подчерта, че подходът е напълно различен в сравнение с миналата година, когато много училища и при малка заболеваемост са преминавали в дистанционна форма. "Принципът е максимално присъствено обучение, но с минимален риск за здравето и живота на учениците и учителите."

Той обясни отново преминаването към онлайн или ротационно обучение как и в какви случаи може да се осъществи - при висок процент заразени деца - до 10%, когато има твърде много заразени учители и когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или заповед да бъде намален присъственият прием, когато може да се премина на ротация.

Припомняме, че вчера от МОН излязоха с уточнението, че децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, тъй като там има сливане на потоците. Решението е взето на база медицинските показатели, МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете, посочи Николай Денков и обясни, че експертите правят огромна разлика между затворените помещения и откритите. "Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито", обясни Николай Денков.

Учебната година започва присъствено

Учебната година започва присъствено

Кацаров: Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние, възрастните, не искаме да се ваксинираме