Дипломите ще получат повече „тежест", матурите ще бъдат и вид „отчетност" за качеството на образование, което дават училищата. Ще се подобри и прозрачността в системата.

Това са сред основните ефекти от прилагането на зрелостни изпити в края на средното образование, които извежда Индъстри Уоч след направено проучване.

Изследването на Индъстри Уоч е съсредоточено към търсенето на резултатите и ефектите, които биха имали матурите върху образователната ни система и като цяло оценката е положителна, обобщават от организацията в съобщение до медиите.

Зрелостните изпити, или „матурите", са механизъм за оценка на знанията на учениците „на изхода" от определена образователна степен. По същество те са форма на външно оценяване.

Оценяването е „външно" и по отношение на институциите, създаващи образователния продукт, т.е. - училищата, се посочва в писмото.

Матурите ще имат и психологически ефект върху работещите в средното образование, т.е. върху учителите, тъй като по този начин добрите резултати ще бъдат публични и самата професия ще получи по-обективно признание от обществото.

Матурите ще позволят да се направи сравнение и между отделните училища, което ще бъде оценка за труда и критерии за разпределяне на контрол и ресурси.
 

Въвеждането на изпити „на изхода" може да гарантира позитивния резултат от множеството реформи, които са насочени към конкуренция, справедливост, мотивация на заетите и академична свобода, включително - диференциране на публичното финансиране, децентрализация на правомощията по определяне на учебна програма и избор на учебни материали, разширяване на пълномощията на директорите по подбор на персонала и оценка на труда на учителите, диференцирано заплащане на учителите, обобщават от Индъстри Уоч.